fallback

Вкусни и здравословни палачинки – с 6 лесни решения

06 October 2024 08:30

Без да жертвате вкуса или хранителните стойности

Снимка: iStock

Едва ли има много хора, които биха казали „Не“ на голяма купчина палачинки за закуска. Но ако търсите питателно начало на деня си, има много смисъл да направите няколко промени в палачинките си, за да ги превърнете в по-здравословни. Можете да подобрите белтъчините, фибрите и хранителния им профил, като замените или добавите няколко съставки – без да жертвате вкуса.

Има няколко различни начина, по които да си осигурите вкусна, здравословна и засищаща закуска от палачинки. Всичко зависи от това как избирате да ядете. Може да изберете да направите една промяна, за да увеличите протеиновия профил или да направите вашите палачинки подходящи за вегани, или пък да предприемете няколко промени, за да смените изцяло вкуса на класическата закуска.

Експериментирайте с тези тактики, за да промените познатата рецепта за палачинки и да я превърнете във вашата перфектна храна за старт на деня. 

Шест лесни начина за здравословни и вкусни палачинки

Използвайте различно брашно

Заменете част от брашното във вашата рецепта с пълнозърнесто или друго по-питателно, независимо дали предпочитате от спелта, бадеми, киноа или други видове. Тези брашна ще предложат повече фибри, повече омега-3, повече протеини и повече антиоксиданти от обикновения, класически тип.

В повечето случаи трябва да замените около 1/3 от брашното в рецептата с по-хранителния вид. Много от брашната обаче могат да бъдат заменени с еднакво количество, но други, като киноа, може да изискват по-малко. Например бихте използвали 1/2 чаша брашно от киноа, за да замените една чаша от универсалното.

Снимка: Pixabay

Използването на различно брашно може да направи тестото ви малко по-сухо и гъсто, отколкото ако използвате универсално, така че може да се наложи да добавите още няколко супени лъжици течност – мляко или вода, за да получите правилната консистенция.

Сменете маслото

Маслото може да бъде с високо съдържание на наситени мазнини и често е сменяна съставка в по-здравословните рецепти. Добавете ябълково пюре, тиква или гръцко кисело мляко вместо масло или олио, за да увеличите хранителните качества на палачинките. По този начин ще осигурите повече фибри и хранителни вещества – в случая на ябълковото пюре и тиквата – и повече протеин чрез киселото мляко.

Снимка: iStock

Уверете се, че използвате неподсладено ябълково или тиквено пюре, за да избегнете увеличаване на количеството захар във вашата рецепта.

Помислете за растително мляко

Повечето рецепти за палачинки изискват чаша или повече мляко в тестото. Но ако искате да направите вашата закуска подходяща за вегани, с малко по-ниско съдържание на наситени мазнини или дори с по-високо съдържание на фибри, използването на растително мляко може да промени хранителния профил на вашите палачинки.

Снимка: iStock

Добре е да погледнете информацията за хранителните стойности на картонената опаковка на растителното мляко и да изберете неподсладени варианти, за да избегнете увеличаването на количеството захар във вашата закуска. Въпреки това, сладостта е важна за палачинките, така че една супена лъжица захар, използвана в традиционните рецепти, помага да се осигури текстура и позволява на палачинките да покафенеят и да станат хрупкави.

Изберете хранителни добавки

Докато обикновените палачинки винаги са вкусни, смесването с плодове, ядки и други вкусни екстри е прекрасен начин да направите закуската си още по-здравословна. Лененото семе, семената от чиа или конопеното семе са само няколко решения за увеличаване на приема на фибри и омега-3, които са чудесни за здравето на мозъка, сърцето и червата.

Снимка: iStock

Опитайте няколко от тези потенциални добавки – не се колебайте да смесвате и комбинирате, за да създадете перфектната си палачинка!

► Горски плодове

► Нарязани на кубчета ябълки, праскови, круши, череши

► Лимонова кора

► Сушени плодове като стафиди, кайсии и череши

► Нарязани ядки като орехи, бадеми, пекан и други

► Фъстъчено или бадемово масло

► Семена като ленено, чиа, конопено или тиквено

► Матча или какао на прах – супена лъжица или две

► Зеленчуци като зеле, настъргани моркови, тиквички, гъби, домати

Бъдете креативни с топингите

Топингът към вашите палачинки е моментът, в който нещата могат да бъдат малко объркващи откъм хранителна гледна точка. Например голяма част от сиропите и сладката по магазините са с високо съдържание на захар, оцветители и аромати, което означава, че не предлагат голяма хранителна стойност, но пък имат много калории. От традиционните топинги чистият кленов сироп е с по-добри хранителни качества, но има много други, по-хранителни начини да завършите палачинките си.

Снимка: iStock

Помислете за фъстъчено масло или гръцко кисело мляко, прясно или леко затоплено ябълково пюре, горски или тропически плодове, мюсли или ядки.

Нека палачинките бъдат второстепенно ядене

Снимка: iStock

Въпреки че палачинките са вкусни, те не трябва да бъдат основна част в здравословната ви закуска. Диетолози препоръчват да ги сложите като гарнитура, а не като цяло хранене, като добавите към тях още неща, които биха повишили хранителното съдържание на ястието. Помислете за яйца, пресни плодове и кисело мляко.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
палачинки здравословни палачинки вкусни палачинки вкусни и здравословни палачинки промени закуска
0 коментара
fallback