IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

5 лесни, здравословни закуски за силен старт на деня

17 октомври 2024 08 30

Какво да хапвате след сън

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява положителен и засищащ старт, който да ни държи адекватни и фокусирани дълго време. Ако изберем правилните хранителни вещества още след ставането, създаваме основа за един перфектен ден, изпълнен с положителни емоции, добро настроение и правилни действия. Когнитивната функция също се влияе от захранването на организма, така че закуската наистина определя всички следващи стъпки през деня.

През последните години се нагледахме и начетохме на различни предложения за подобряване на формата – от пропускане на закуската и фастинг до стартиране на деня с определени макронутриенти и изключването на цели хранителни групи. Истината е, че няма лоши или добри храни, а единственото, което има значение за фигурата са правилните количества. Въглехидратите осигуряват енергия, протеинът се грижи за растежа на мускулите, а мазнините са отговорни за хормоните. Именно затова и трите групи трябва да присъстват в чинията ви на всяко едно хранене.

Здравословната закуска се състои от комбинацията на трите макронутриента, осигурявайки ви силен старт на деня. Така ще сте сигурни, че сте захранили организма по правилния начин, което пък е сигурна формула за успех. Множество проучвания показват, че хората, които закусват, получават повече фибри, калций, витамини А и С, рибофлавин, цинк и желязо в сравнение с тези, които пропускат сутрешното хранене. Закуската помага на сърцето, метаболизма, плътността на костите и храносмилането.

5 лесни, здравословни закуски за силен старт на деня

Яйца

яйца istock

Снимка: iStock

Като една от най-универсалните закуски, яйцата присъстват в хладилника на всеки от нас. Независимо дали ги правите бъркани, варени, на омлет или поширани, те са основен компонент за силен старт на деня. Яйцата са един от малкото хранителни източници на витамин D, който ни липсва през есента и зимата. Именно затова е добре да ги включвате по-често в диетата си през студените дни, за да се запасите както с протеин, така и с витамини.

Пълнозърнести гофрети

Кой не обича тестени изделия за закуска? Детството ни се свързва с аромата на палачинки, гофрети, мекици и бухти, които са старателно приготвени от мама или баба. Постепенно обаче започваме все по-рядко да се храним с тези вкуснотии, особено заради диетичната култура, която ги заклеймява. Истината е, че яденето им един ден в седмицата няма да навреди на никого. Ако пък все пак се притеснявате за фигурата си или не можете да ядете бяло брашно поради заболяване, заменете го с пълнозърнесто.

гофрети istock

Снимка: iStock

Една от най-лесните и вкусни тестени закуски са гофретите. Просто забърквате сместа и я изсипвате в гофретника, който върши цялата работа. Няма нужда да обръщате или да наблюдавате постоянно. Вземете пълнозърнесто брашно, което е запазило своите хранителни вещества заради липсата на обработка, яйца, прясно мляко, ванилия и любимите си топинги. Може да добавите горски плодове, шоколад, фъстъчено масло или банан и сте готови със здравословната си закуска.

Овесени ядки

Овесените ядки се превърнаха във втората най-популярна закуска след яйцата. Печелят точки заради множеството си здравословни ползи за организма и фигурата, ситостта, която осигуряват, както и начина си на приготвяне. Може да ги направите веднага след ставане, като ги оставите да престоят в хладилник за няколко часа и да ги хапнете още на същия ден. От друга страна, може да забъркате овесената си закуска още от предишната вечер, за да може ядките да набъбнат още повече и да си осигурите по-голямо количество храна на следващия ден.

овесена каша,

Снимка: iStock

Овесените ядки са чудесен съюзник на сърцето. Разтворимите фибри, които съдържат бета-глюкан, естествено понижават нивата на холестерола. Освен това ядките съдържат устойчиво нишесте, което действа като фибри и ви помага да се чувствате сити по-дълго време. Това означава, че ако хапнете сутрин, няма да огладнеете до обяд.

Авокадо

авокадо -

Снимка: iStock

Вероятно знаете, че авокадото е доста полезно, но нека ви припомним. То е пълно с омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат с холестерола, плътността на костите, борбата с рака на кожата и много други. Освен на препечена филийка, може да включите авокадото в смути или да го добавите към бърканите си яйца.

Чиа пудинг

чиа istock

Снимка: iStock

Семената от чиа имат множество ползи за здравето – те са пълни с полезни за червата фибри, протеини, омега-3 и хранителни вещества. Когато се комбинират с мляко или вода, малките черни семена набъбват в гелообразни топчета, които придават вкусна текстура. Плюс това, те са перфектна опция за закуска, когато бързате и трябва да ядете на крак. Накиснете чиата от вечерта и на сутринта ще имате здравословно хапване.

За още съвети за здравето и храненето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари