Има храни, но има и суперхрани. Последната категория, макар и да не е призната от хранителна гледна точка, се отнася до особено богати на хранителни вещества храни, които осигуряват безброй важни ползи за здравето. Тези храни, които често са с ниско съдържание на калории, могат да направят редица неща за организма, включително укрепване на имунната система, насърчаване на доброто здраве на червата и мозъка, както и предотвратяване на определени заболявания.
Има голям шанс вече да имате някои от тези вкусни суперзвезди във вашия хладилник или кухненски шкаф. Но какво ще кажете за фризера? Както се оказва, това допълнително ледено отделение на хладилника не е просто място за съхранение на зеленчуци, сладоледи или пици. Вярвате или не, няколко суперхрани могат да останат във фризера в продължение на месеци, стига да се съхраняват правилно, докато други могат лесно да бъдат закупени замразени, съхранявани в камерата и използвани при необходимост.
Независимо дали изберете да замразите определени суперхрани, или ги купите замразени, те обикновено не губят много (или никаква) част от хранителната си стойност, след като останат във фризера. Ако често се виждате да изхвърляте зелето, което не сте използвали, или кафяво и кашаво авокадо, използването на камерата всъщност може да ви помогне да консумирате повече суперхрани и да намалите ненужните хранителни отпадъци. Плюс това, съхраняването на тези храни на място, където няма да се развалят лесно, означава, че можете да приготвите здравословно смути или питателна храна за броени минути.
8 суперхрани, които да хапвате по всяко време
Горски плодове
Малките, но мощни храни като боровинки, малини и къпини са пълни с антиоксиданти, които могат да предпазят клетките от увреждане от свободните радикали – нестабилни атоми или молекули, които увреждат здравите клетки и могат да допринесат за процеса на стареене, артрит, рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.
Снимка: iStock
Запасете се със замразени горски плодове и ги добавете в смути директно от фризера или ги оставете да се размразят в хладилника за една нощ и ги използвайте за гарниране на парфе с кисело мляко или салата. Размразете шепа горски плодове сутрин и им се насладете като следобедна закуска.
Сьомга
Сьомгата си е спечелила отличието като суперхрана заради впечатляващото съдържание на протеини и омега-3 мастни киселини. Те са вид здравословна мазнина, която тялото ви не произвежда, което означава, че трябва да си ги набавяме чрез храната. Омега-3 помагат за съсирването на кръвта, движението на мускулите и могат да се борят с вредното възпаление в цялото тяло. Според няколко проучвания, по-високият им прием е свързан с намален умствен спад, свързан с възрастта, и намален риск от болестта на Алцхаймер.
Снимка: iStock
Въпреки че може да замразите прясна сьомга, вече замразените филета са лесни за намиране в хранителните вериги и могат да бъдат съхранявани във фризера за около година. По-малките порции могат да се поставят директно във фурната или еърфрайъра, така че не е нужно да ги размразявате предварително.
Броколи
Имате нужда от бърза зеленчукова част за вечеря? Замразени броколи идват на помощ! Това кръстоцветно е суперхрана, защото е отличен източник на засищащи фибри, противовъзпалителни съединения и антиоксиданти като витамин А и витамин С. Освен това осигурява витамин К, фолат, калий, фосфор и селен. Тъй като са толкова богати на хранителни вещества, броколите имат много хранителни предимства, включително стимулиране на имунната ви система, предпазване на сърцето и защита на ставите.
Снимка: iStock
Задушете замразени цветчета броколи с чесън и зехтин за проста гарнитура или добавка към паста, или ги добавете към богата на зеленчуци лазаня.
Авокадо
Снимка: iStock
Отличието на авокадото като суперхрана, която може да насърчи здравето на сърцето, да понижи кръвното налягане и много други, не е тайна. И макар да не изглежда, че можете да замразите плод, известен със способността си да покафенява бързо, тук задачата е напълно изпълнима. Всъщност едно зряло авокадо може да бъде замразено на пюре, пасирано или нарязано на парчета и ще остане свежо около шест месеца. За да сведете до минимум покафеняването, просто добавете малко лимонов сок и съхранявайте плода в херметически затворен контейнер или вакуумно затворена торбичка. Можете също така да намерите замразени парчета авокадо в супермаркета. Въпреки че структурата му ще се промени малко, след като прекара известно време във фризера, все пак можете да използвате замразено авокадо в смути или, след като се размрази малко, да го намажете върху ароматно парче препечен хляб, или да го добавите в гуакамоле.
Леща
Снимка: iStock
Ако някога сте готвили с леща, знаете колко лесно е да направите твърде много от тези малки бобови растения. Сготвената леща, която е пълна с фибри, протеини и други витамини и минерали, ще се съхранява във фризера за около шест месеца. След като се появи апетитът ви за нея, просто я поставете замразена в микровълновата или я добавете към пикантните храни, които готвите, като къри. Веднъж размразена, лещата може да добави фибри към зърнена купа или салата или да бъде добавена в супа за допълнителен протеинов тласък. Супа от червена леща с лимон и копър е идеалният начин да използвате варивата.
Карфиол
Снимка: iStock
Този кръстоцветен братовчед на броколите е също толкова богат на хранителни вещества, предлагайки 75% от дневния ви витамин С, плюс витамин К, витамин В6, фолат и холин. Карфиолът е хубав, мек зеленчук, който може да се направи на пюре и да се добави към множество ястия. Може да осигурите на картофеното си пюре допълнителен хранителен тласък, като добавите пюре от карфиол към сместа или го направите главен герой в супа с къри. Също така може да си сготвите здравословна пица с блат от карфиол.
Спанак
Снимка: iStock
Подобно на другите листни зеленчуци, спанакът е суперхрана, предлагаща много фибри, заедно с витамини А и С, желязо и калций. Мекият му вкус го прави лесна добавка както към солени, така и към сладки ястия. Вземете няколко торби замразен спанак, за да го имате винаги подръка, за да дадете тласък на любимите си тестени ястия, смутита и други фаворити. Използвайте го във вкусна запеканка със спанак със сметана, супер лесна лазаня или пикантни енчиладас.
Грах
Снимка: iStock
Грахът е бобово растение, подобно на лещата, и предлага подобни хранителни вещества – чудесен източник на фибри, калий, калций и антиоксиданти. Наличието на няколко торби замразен грах ви дава много възможности за здравословни гарнитури и основни ястия. Опитайте ги натрошени на препечен хляб с рикота и поръсени кедрови ядки, смесени с яйца и бекон за обилна запеканка за закуска или в идеално за зимата основно ястие като овчарски пай.