IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карфиол: 5 ползи от консумацията му

1 ноември 2020 21 00

Зеленчукът е пълен с витамини

Pixabay

Есента е време за купуване на карфиол. Обикновено кръстоцветният зеленчук се взима за приготвянето на туршии, но много хора го обожават задушен или като част от основното им ястие. Да не говорим, че през последната година стана доста популярен като основа за блат на кето пица – без въглехидрати, глутен и излишни калории. 

Може би заради вкуса и аромата му, някои деца и възрастни умишлено избягват да похапват карфиол, но не знаят какво изпускат. Той е богат на доста хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, особено през този сезон, в който има много вируси, атакуващи тялото. Това са витамините К, В6, С (само ако се консумира в сурово състояние), фолиева киселина, а също и калий, манган, магнезий и други. 

Освен витамините и минералите, зеленчукът е богат на протеини и омега-3 мастни киселини. Всички те се грижат за образуването на тъкани, здравето на нервната система и по-добрия метаболизъм. 

Кои са основните ползи от консумацията на карфиол? 

карфиол Pixabay

Pixabay

1. Зеленчукът засища

Карфиолът влиза в много хранителни режими тъй като е богат на вещества, които дават енергия на тялото и го държат сито за по-дълго време. 

Според д-р Пулет Ламбърт от Калифорнийския институт за здраве и дълголетие, само една чаша суров карфиол ни е достатъчна, за да си набавим близо 2 грама фибри. 

Може би някои не са свикнали, но карфиолът може да се приема на закуска, защото засища и се комбинира идеално с други здравословни храни. 

2. Грижи се за червата

Друга полза от консумацията на карфиол – за храносмилателната система. Може би някои го отбягват, защото води до газове и надува стомаха, но всъщност фибрите в него са изключително полезни за червата и придвижването на храната през тях. 

„Диетичните фибри са чудесни за храносмилането, тъй като помагат за предотвратяване на запек и намаляват риска от смущения в червата. Карфиолът също има високо съдържание на вода, което също е полезно за здравето на стомашно-чревния тракт“, коментира пред Wellandgood д-р Мая Фелер.

карфиол, морков,  

Pixabay

3. Карфиолът има противовъзпалителни свойства

Ако лекувате проблем, свързан с възпаление в тялото или имате такова, но не знаете за него, похапването на карфиол ще ви се отрази благоприятно. 

„Системното възпаление е в основата на много метаболитни нарушения като сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2“, казва още Фелер. Подобно на други плодове и зеленчуци, карфиолът „съдържа фитонутриенти и антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали, увреждащи клетките на тялото и причиняващи възпаление“, обяснява диетологът и препоръчва да ядете карфиол поне два пъти седмично. 

4. Помага на сърдечносъдовата система

Високото съдържание на фибри в карфиола го прави чудесен и за здравето на сърцето. А хранителните режими, в които има високо съдържание на фибри, са полезни, защото намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. 

По думите на д-р Фелер, диетичните фибри се свързват с холестерола и имат способността да понижат нивата на лошия холестерол. Това е предпоставка за по-добро сърдечносъдово здраве.

карфиол Pixabay

Pixabay

5. Съдържа съединения, противодействащи на рака

Карфиолът е богат на серни съединения, наречени глюкозинолати, които имат не само противовъзпалително, но и противораково действие.

Според натуропата от Ню Йорк Кейт Денистън, специфичните видове глюкозинолати в карфиола, наречени изотиоцинати, са особено полезни. Те могат да деактивират някои ракови клетки. 

Изотиоцианатите също така подпомагат детоксикацията на токсични съединения. Изхвърлени по-лесно от организма, те намаляват риска от образуването на рак, обяснява още медикът. 

От своя страна д-р Пулет Ламбърт посочва, че карфиолът е с високо съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти, които също намаляват свободните радикали, причиняващи увреждане на клетките и рак. 

зеленчуци, карфиол,

Pixabay

Може ли консумацията на карфиол да ни навреди?

Карфиолът е един от най-полезните зеленчуци през есента, но приемът му е противопоказен при хора с хипертония, предразположеност към алергии, сърдечна недостатъчност, заболявания на щитовидната жлеза, проблеми с бъбреците, подагра или гастрит. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари