Диетата и начинът на живот играят важна роля в превенцията на рака на гърдата. Всички научни доклади алармират, че ранният рак на гърдата при жени под 50 години се увеличава в световен мащаб.
Да, смъртните случаи от тази болест като цяло намаляват, заради ранната диагностика, но все пак трябва да се знае, че не само генетичният компонент е важен за развитието на това коварно заболяване.
Истината е, че ракът на гърдата е силно повлиян от фактори като хранене и начин на живот. Поддържането на здравословно тегло, редовните упражнения, спазването на здравословна, балансирана диета и ограничаването на излагането на токсини от околната среда са доказани начини за намаляване на риска от рак на гърдата.
Движещи нивата на рак на гърдата при всички жени, освен генетичното предразположение, са безброй фактори, много от които са променливи странични продукти на съвременния живот.
Скорошни изследвания на Trusted Source показват, че при 19 от 30 вида рак почти половината от всички случаи в Съединените щати са свързани с променливи рискови фактори. Един възможен виновник? Алкохол. Според доклад на Американската асоциация за изследване на рака консумацията на алкохол ви излага на по-висок риск от шест вида рак, включително рак на гърдата.
„Ако погледнете съвременния живот, където хората раждат бебета едва по-късно, не кърмят, пият много или са с наднормено тегло и не спортуват, не се хранят добре или използват фармацевтични хормони за продължително време, това е комбиниран набор от причини, поради които днес ракът на гърдата е по-разпространен, отколкото преди, включително при млади жени“, казват от Healthline.
Рискови фактори, влияещи върху ранната поява на рак на гърдата:
В последните години този тип рак се превърна в най-често срещания рак, който засяга 1 от 8 жени – 2,3 милиона в световен мащаб – са засегнати от рак на гърдата всяка година.
Обяснението за увеличаването на случаите на рак на гърдата като цяло, особено при по-младите жени, е многократно. Когато става въпрос за стъпки, които можете да предприемете и които доказано намаляват риска от рак на гърдата, трябва да се опитате да:
– поддържайте здравословно тегло
– спортувайте редовно
– яжте предимно растителна храна
– ограничете или пропуснете употребата на алкохол
– намалете излагането на замърсители на околната среда
– помислете за нехормонален контрол на раждаемостта
– откажете пушенето
– наспивайте се добре
– общувайте с другите
– помислете за генетично изследване за BRCA генни мутации
– помислете за допълнителни тестове, ако имате по-едри гърди
А ето и някои от основните фактори, които повлияват на нарастващите нива на рак на гърдата при млади жени:
1. Високо разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването
Затлъстяването или наднорменото тегло засяга две трети от жените. Излишните килограми увеличават възпалението, което дразни клетките на тялото и може да направи по-вероятна появата на ракови клетки. Наднорменото тегло води до по-ранен пубертет, което е рисков фактор за рак на гърдата.
За хората с наднормено тегло често е по-трудно да спортуват и е по-малко вероятно да се хранят добре. Едно проучване свързва 30% по-висок риск от рак на гърдата при жени в постменопауза със затлъстяване в сравнение с тези без затлъстяване.
Разбира се, много е трудно да стигнете и да се придържате към здравословно тегло, но достигането до него намалява риска от рак на гърдата и риска от рецидив, ако сте били диагностицирани.
2. Повишено излагане на замърсители на околната среда
Пестициди и пластмаси, аромати и други видове замърсители – много от тях са липофилни, което означава, че се разтварят в мазнини след излагане. Ако сте имали експозиция на пестицид преди години, все още може да имате остатъци от него в мастната си тъкан.
3. Нарастваща употреба на алкохол сред жените
Употребата на алкохол при жените нараства, а колкото повече спиртни напитки пиете, толкова по-висок е рискът да развиете рак на гърдата. Скорошни проучвания показват, че няма безопасно ниво на употреба на алкохол. Всяка употреба на алкохол може да увеличи риска от рак на гърдата, което е непопулярна реалност, за която рядко се алармира. Ако пиете, ограничете количеството до минимум.
Пиенето на по-малко алкохол също прави голяма разлика в управлението на теглото ви. Ако спрете да пиете алкохол, ще приемате по-малко калории и по-лесно ще можете да поддържате здравословно тегло.
4. Хормони в конвенционалните млечни продукти
Има хормони в продуктите, които ядем, които могат да стимулират растежа на раковите клетки на гърдата. Конвенционалната млечна промишленост, а не органичната, поддържа кравите бременни възможно най-често, защото бременните крави произвеждат повече мляко. Така че, каквото и да е в млякото на бременната крава, е по-вероятно да съдържа хормони. Хормоните обикновено се съдържат в мазнините на млякото.
Но в производството на органично мляко не им е позволено да правят това. Те вземат мляко от бременни крави само в началото на бременността, а не към средата и края, когато нивата на хормоните са по-високи.
Ако искате да избегнете излагането на хормони, купувайте органично мляко без мазнини. Въпреки че звучи елитарно и скъпо, по-добре е да консумирате по-рядко, но по-качествени и органични продукти, включително и мляко.
5. Хормони в контрола на раждаемостта
Използването на противозачатъчни хапчета е повсеместно. Повечето жени се опитват да предотвратят бременност по този начин, вместо да разчитат на партньора си да използва презервативи, но хормоналната контрацепция крие своите рискове.
Колкото по-дълго приемате тези хормони, толкова по-висок е рискът от рак на гърдата. Това важи и за хормонозаместителната терапия (ХЗТ) – колкото по-дълго сте на нея, толкова по-висок е рискът от рак на гърдата.
Опитайте се да намерите нехормонални методи за ефективна контрацепция, като спирала, която не съдържа хормони.