С настъпването на есента дойде и познатият ни сезон на настинките и вирусите. Ако вие самите все още не сте преминали през някоя неприятна битка с болестта, има голяма вероятност човек от обкръжението ви да седи вкъщи и да се лекува с топли напитки, супи и витамини. Тази част от ежедневието може да бъде пропусната, ако се подготвите добре за борбата с настинките и гриповете, увеличавайки силата на имунната система.
Подхранващите храни, които са лесносмилаеми, хидратиращи и противовъзпалителни, могат да бъдат особено полезни в подкрепа на имунитета, когато се борите с настинката. Хубавото им е, че те хем затоплят организма, хем му доставят необходимите хранителни вещества за по-добро здраве и благополучие.
7 храни, които да ядете, когато сте болни
Супи и бульони
Снимка: iStock
Когато сте болни, е вероятно да нямате апетит за големи и тежки ястия. Супите и бульоните са не само хранителни, но и лесни за смилане, като същевременно действат успокояващо и затоплящо. Експертите по хранене подчертават, че супите и бульоните могат да осигурят основни електролити, които са особено важни, когато тялото ви се бори с болест или инфекция.
Прости въглехидрати
Снимка: iStock
Обикновен ориз, препечени филийки или крекери са добър избор, когато се борите с разстроен стомах, тъй като са лесносмилаеми и могат да успокоят стомашната киселина, като същевременно осигуряват необходимата храна за тялото ви, докато то се бори да се излекува.
Чесън
Снимка: iStock
Чесънът е естествена антимикробна и противовъзпалителна храна, за която е известно, че подобрява имунния отговор срещу инфекции. Добавянето на допълнително количество чесън към всяко ястие, докато сте болни, ще осигури още повече ползи за здравето, както и допълнителен вкус във времето, когато вкусовите ви рецептори може да са притъпени заради запушен нос.
Джинджифил
Снимка: iStock
Джинджифилът е широко изследван за множество здравословни ползи, включително ролята му за подпомагане на храносмилането и облекчаване на гаденето. Коренът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на болното гърло, като същевременно дават допълнителен тласък на имунната ви система. Джинджифилът може да се добави към вашата диета по време на настинка чрез храна, чайове или смутита.
Банани
Снимка: iStock
Тъй като са с високо съдържание на калий, бананите са добър източник на естествени захари, които осигуряват бърз прилив на енергия за поддържане на имунитета. Те са доста лесни за храносмилане, което ги прави чудесно хранително решение, когато страдате от болки в корема.
Горски плодове
Снимка: iStock
Богати на антиоксиданти, включително витамин С и фитохимикали, горските плодове могат да намалят възпалението и да поддържат имунната функция. Те лесно могат да бъдат добавени към купичка кисело мляко или овесени ядки или пък да се сложат в здравословно смути.
Витамин С
Снимка: iStock
Всеки плод, който е богат на витамин С, е чудесен избор за възстановяване след заболяване. Киви, гуава, манго, папая, грейпфрут, портокали, лайм и лимони са пълни с витамин С и антиоксиданти, които подпомагат поддържането на имунната система и същевременно осигуряват хидратация.