IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряване на имунната система чрез лесни промени в дома

8 декември 2023 10 40

Може би болничните ви дни ще намалеят след това разместване

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако постоянно подсмърчате, имате възпалено гърло и усещате главоболие по-често отколкото е нормално, напълно ви разбираме. Официално навлязохме в сезона на грипа и настинките, в който поне веднъж се разболяваме. Независимо дали става дума за леко неразположение или сериозен дистрес, никак не е приятно да стоим вкъщи и да се чувстваме отпаднали и изморени по цял ден. 

Докато лекарската намеса и предписаните лекарства са напълно задължителни, когато чувствате неразположение, може да се опитате да предотвратите тези проблеми чрез малко разместване у дома. В края на краищата здравословната, чиста околна среда е един от начините да се помогне в борбата с болестите. 

Експерти по домашно здраве споделят няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да предпазите дома си от микроби, като същевременно засилите имунитета си, така че независимо дали усещате първите наченки на заболяване или просто искате да го предотвратите, тези стратегии ще направят вашето жилищно пространство много по-здравословно. 

Засилване на имунитета в домашна среда

Подобрете качеството на въздуха

Подобряването на качеството на въздуха в затворени помещения е един от най-добрите начини за укрепване на здравето у дома. Според Майкъл Рубино, човек прави 20 000 вдишвания на ден и прекарва 90% от времето си на закрито. Осигуряването на здравословно качество на въздуха в тези пространства е пренебрегван аспект от подобряването на имунната система. За щастие, има няколко начина, по които можете да подобрите качеството на въздуха у дома или в офиса. 

1. Почиствайте редовно

почистване на

Снимка: Pexels

Един от най-лесните начини да подобрите качеството на въздуха в дома си е да почиствате. Това премахва натрупването на токсини под формата на прах и отломки. Почиствайте редовно всички повърхности у дома, като чистите с прахосмукачка и бършете прах. Използвайте кърпи от микрофибър, които улавят прах по-ефективно от другите видове, екологични почистващи продукти и удобна прахосмукачка, за да поддържате пространството си възможно най-чисто. 

2. Намалете хаоса

Намаляването на бъркотията е чудесен начин да предотвратите натрупването на прах и микроби в дома ви. Прахът е един от най-големите виновници за отделянето на токсини във въздуха. Намаляването на хаоса в дома ви намалява натрупването на прах, защото сте намалили повърхността, върху която да се натрупва мръсотия. По-подреденият дом също така е по-лесен за почистване. 

3. Бършете прах редовно

почистване на

Снимка: iStock

Редовното почистване на праха от мебелите и предметите у дома ще ви помогне да запазите въздуха по-чист и ще намали риска от заболявания. Замърсители като спори на плесени, микотоксини, бактерии, цветен прашец, пърхот от домашни любимци и други се утаяват там, където падне прах. Когато този слой от частици бъде нарушен, той ще се пренесе във въздуха и може случайно да навлезе в белите ви дробове чрез вдишване. Колкото по-малко прах има, толкова по-здравословен ще бъде въздухът у дома.

4. Използвайте пречистватели на въздуха

Пречиствателите на въздуха могат да дадат допълнителен здравословен тласък на вашия дом и имунна система. Инвестирайте в продукти с технология за премахване на замърсените частици във въздуха. Това е чудесен вариант за осигуряване на по-чиста и свежа среда за живеене и работа. 

5. Редовна смяна на въздушните филтри

Сменяйте редовно филтрите на климатиците или вентилационните системи. Замърсените филтри няма да могат да филтрират мръсния въздух, позволявайки му да циркулира във вашия дом или работно помещение. Тъй като климатиците се използват постоянно през зимата, важно е да се гарантира, че те работят правилно и не са замърсени с микроби.

6. Поддържайте умерена влажност

почистване IStock

Снимка: iStock

Що се отнася до влажността, има златна среда, в която не е прекалено влажно, но не е и много сухо за оптимално здраве. Ако живеете в сух район или имате нестабилна влажност, помислете за закупуване на овлажнител за вашия дом. Една от първите и най-добри стъпки за подобряване на качеството на въздуха в дома е да поддържате влажността в дома под 50 процента, за да намалите шансовете за развитие на мухъл.

Използвайте правилните почистващи продукти

Качествените почистващи продукти могат да ви помогнат да останете здрави, докато се наслаждавате на вътрешните си пространства. За да поддържате имунитета си, почиствайте с микрофибърни кърпи и екологични почистващи продукти. Използвайте антибактериални кърпички и почистващи препарати върху места, които се докосват и използват често, като дръжки на врати, кранове, врати на хладилника и дръжки на тоалетни.

Превърнете спалнята си в убежище за сън

Укрепете имунната си система с чисто, спокойно място за почивка. Можете да превърнете спалнята си в убежище за сън, като използвате затъмняващи завеси и успокояващи аромати като лавандула, за да насърчите релаксацията. Дръжте спалнята си тъмна и хладна за оптимален сън.

спалня Pexels

Снимка: Pexels

Подът на спалнята трябва да е с твърда повърхност като дърво или корк, така че да се поддържа лесно чист и по-малко вероятно да задържа прах. Уверете се, че вашият матрак е удобен и достатъчно твърд за добър нощен сън. Почиствайте спалното бельо редовно, бършете праха често и използвайте естествени почистващи продукти. Поставете пречиствател на въздуха в спалнята си, за да подобрите качеството на въздуха.

Почистване след празниците: 9 неща, които трябва да премахнете

Почистване и подреждане на дома – терапия против стрес

Трикове за почистване, които ще улеснят живота ви

Запасете се с плодове и зеленчуци

Имуностимулиращите храни ще ви помогнат да останете здрави и да издържите сезона на настинки и грип. Намалете силно преработените храни и добавете повече пресни плодове и зеленчуци в кухнята си. Някои отлични храни за повишаване на имунитета включват цитрусови плодове, зелени и листни зеленчуци, червени чушки и броколи. Пресният джинджифил и чесън са чудесни за подправяне на ястия и предлагат допълнителен тласък на имунитета. Докато се запасявате с полезни хранителни вещества, помислете за намаляване на алкохола, който може да понижи имунитета ви.

Тренирайте

фитнес у

Снимка: iStock

Независимо дали имате постелка за йога, която държите навита в ъгъла, или цяла стая, която можете да използвате за тренировка, домашното пространство за упражнения е чудесен начин да подобрите здравето си и да засилите имунитета си. Редовните упражнения помагат за укрепване на имунната ви система и също така подобряват психическото ви състояние, като ви помагат да се отпуснете и да спите по-добре.

За още съвети за дома и интериора последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари