IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почистване и организиране на гардероба: Как най-лесно да го направите?

30 декември 2020 11 00

Време е за чисто начало на 2021 година

Снимка: iStock

В навечерието на 2021 година изречението „време е старото да направи път на новото“ никога не е звучало по-подходящо. Ако имате остра нужда да се пречистите от изминалата година, далеч не сте сами, нито пък имате малко възможности да го направите. Например, винаги може да отпразнувате раздялата си с 2020 година с нова прическа или цвят на косата, да изготвите списък с желанията си за следващите 12 месеца или пък да започнете с почистването и организирането на гардероба си.

Джен Роу, професионален организатор, казва пред InStyle, че почистването на гардероба може да бъде обезсърчаваща задача и често хората избягват да я правят, защото лесно проваля настроението им. Нека да си признаем, колко често сме вадили летните си дрехи и сме се разочаровали от себе си, след като осъзнаем, че през зимата сме напълнели с някой и друг килограм. Емоциите ни са подложени на тест и от спомените за миналото – тоалет, който сте носили на сватбата на близък приятел или пък дънки, избрани за първата ви среща с любимия.

Тайната на успешното почистване на гардероба обаче не се крие в пренебрегването на тези емоционални връзки с дрехите. По-скоро ключът е да обърнете внимание на всеки артикул и да решите кое си струва да задържите и кое е време да изхвърлите. Макар да звучи като доста трудно задължение, Роу е уверена, че почистването на гардероба може да се извърши само с четири лесни стъпки.

Прочетете кои са те и си набележете дата, на която да се захванете с почистването

1. Извадете всичко

Бъдете честни: Колко пъти сте ровили в гардероба си, търсейки блуза или пуловер, само за да попаднете на дреха, която не сте виждали от месеци? Вероятно отговорът не може да се събере на пръстите на двете ви ръце.

подреждане на

Снимка: Pixabay

Ето защо първата стъпка към правилното почистване на гардероба е цялостното му изпразване – сваляне на дрехите от закачалката, изваждането им от шкафовете и премахването им от рафтовете. По този начин може да направите опис на това, което притежавате, да преоткриете забравени дрехи и да премахнете такива, които със сигурност няма да облечете никога повече.

2. Система от зони

След като всичко е извадено от гардероба, сортирайте дрехите в категории като горнища, дънкови, за тренировка и т. н., за да получите усещане за структура. Оттам нататък Роу предлага да създадете система, която тя нарича „зони на изхвърляне“, като купчина за дарение, купчина за подаряване и купчина за изхвърляне.

гардероб iStock

Снимка: iStock

„Този метод предотвратява смесването на дрехи, докато се опитвате да ги организирате“, казва Роу пред InStyle. Тя добавя, че дрехите за дарение и подаряване трябва да бъдат в добро общо състояние. Те са тези, в които вече не се виждате и няма как да облечете повече. Също така е добре да направите купчина, в която да поставяте дрехи, които искате да носите, но по една или друга причина трябва да бъдат преправяни.

3. Установяване на критични критерии

Сега, когато вече имате изградена стратегия и създадени купчини, в които да поставяте дрехите си, следващата стъпка е да подредите гардероба си. Най-добрият начин да направите това е да оцените всеки елемент поотделно и да направите списък с критични критерии, които трябва да бъдат покрити. Това гарантира, че обмисляте внимателно дали дадена дреха ще се вписва в стила ви за следващите няколко години.

дрехи Pexels

Снимка: Pexels

„Помислете дали даден артикул е подходящ, любим или необходим“, казва Роу. Ако не попада в нито една от тези категории, е време да се разделите с него. Сложете го в една от трите купчини, в зависимост от неговото общо състояние. Също така имайте предвид, че този процес не трябва да се случва наведнъж. Роу казва, че ако имате нужда от малко повече време, за да помислите дали дадена дреха ще ви трябва, използвайте цялото време на света. Не бива да се чувствате притиснати да вземате бързи решения.

4. Едно остава, едно си тръгва

След като успешно стесните гардероба си, започва истинското предизвикателство – поддържането му в добър вид. Тази задача е лесна за създаване, но трудна за изпълняване. Роу обаче има решение и на този проблем. Тя създава правилото „Едно остава, едно си тръгва“ и се кълне, че е абсолютно изпълнимо.

дрехи Pexels

Снимка: Pexels

Според това правило, не трябва да внасяте повече дрехи в дома си, освен ако не възнамерявате да се разделите със същия брой. Имайки предвид това, не само ще успеете да поддържате гардероба си подреден, но ще ограничите и импулсивните покупки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари