Част от здравословното хранене е да обръщаме внимание на това, което пием. Независимо дали мислим за това или не, напитките, които консумираме през деня, играят роля за цялостното ни здраве, включително за поддържането на хидратацията. Някои хора са доста съзнателни по отношение на това, което пият, посягайки към напитки, за които се твърди, че подобряват здравето им и им помагат да постигнат целите си за дълголетие.
Но само защото една напитка има репутация на полезна за вас, не означава, че е такава. Много напитки се предлагат на пазара като „здравословни“, но могат да подкопаят дългосрочните здравни цели поради скрити захари, добавки или подвеждащи твърдения за здравето.
Ето шест напитки, които изглеждат здравословни, но всъщност саботират целите ви за дълголетие.
Бутилирани зелени сокове
Пълни със зелени зеленчуци като спанак, къдраво зеле и целина, тези напитки изглеждат като пряк път към по-добро хранене в бутилка, доставяйки това, което предполагате, че е висока доза детоксикиращи и богати на антиоксиданти съставки. Но в действителност бутилираните зелени сокове биха могли да навредят на усилията ви за дълголетие.
Снимка: iStock
Много от предлаганите в търговската мрежа зелени сокове са с плодово съдържание, като се използва пюре от ябълки, ананас или банани за подобряване на вкуса. Това значително увеличава съдържанието на захар, като същевременно премахва повечето или всички фибри, открити в целите плодове и зеленчуци. Без фибри тялото абсорбира естествените захари бързо, причинявайки скокове и сривове на кръвната захар. С течение на времето тези метаболитни колебания могат да подкопаят усилията за поддържане на енергийния баланс, сърдечносъдовото здраве и стабилно тегло – всичко това е от съществено значение за здравословното стареене.
По-добре е да ядете зелените си зеленчуци, отколкото да ги пиете – но ако само зелен сок ви свърши работа, направете си собствен, като сведете сладките плодове до минимум.
Енергийни напитки
Докато някои енергийни напитки очевидно са пълни със захар, други се опитват да се маскират като здравословни, „натурални“ напитки. Те може да обещават естествен енергиен тласък или „чист кофеин“, но много енергийни напитки все още са обогатени с изкуствени подсладители и синтетични стимуланти, които наистина могат да навредят на хормоните, съня и метаболизма ви. Дори тези, предлагани на пазара като „здравословни“ или „на растителна основа“, често причиняват скокове и сривове на кръвната захар, което влияе на енергийните ви нива и ви оставя по-уморени в дългосрочен план.
Снимка: iStock
Освен това, тъй като енергийните напитки са с високо съдържание на кофеин, пиенето им може да доведе до повишаване на кортизола, кръвното налягане, тревожността и дори риска от сърдечни заболявания, особено когато се консумират редовно. Те също така дават фалшиво усещане за енергия, когато тялото ви наистина се чувства уморено. Това натоварва тялото ви и ви пречи да получите почивката, от която наистина се нуждаете. Все още имате нужда от освежаване? Пийнете матча или неподсладен зелен чай.
Витаминозна вода
Обогатени с витамини и електролити, тези напитки изглеждат като чудесен начин да останем хидратирани и да си гарантираме, че получаваме ежедневните си витамини. Но това, което тези продукти не рекламират, е, че са с много високо съдържание на добавени захари. Някои витаминни води например съдържат 26 грама захар – повече от шест чаени лъжички – което е подобно на газираните напитки и други преработени напитки.
Снимка: iStock
Редовната консумация на сладки напитки в дългосрочен план може да доведе до редица здравословни проблеми, включително наддаване на тегло, затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и кариес. Освен това, витамините във витаминната вода могат да се разградят с времето и да станат по-малко ефикасни, особено водоразтворимите витамини. Това разграждане намалява тяхната ефективност в сравнение с консумацията на витамини от пресни, пълноценни хранителни източници. Освен това, витаминната вода съдържа витамини, които повечето от нас вече получават в изобилие от диетата си. Вместо това, заменете витаминната вода с вода, подсладена с истински плодове, за по-здравословен вариант.
Комбуча
Снимка: iStock
Комбучата е ферментирал чай, богат на пробиотици, често рекламиран заради способността си да поддържа здравето на червата, храносмилането и имунитета – всички ключови елементи за дълголетието. Но въпреки пробиотичните си ползи, много бутилирани комбучи са подсладени, за да им се подобрят вкусовите качества, като някои марки съдържат повече от 10–12 грама захар на порция. Високият прием на захар е свързан с по-кратък живот и по-висок риск от хронични заболявания. Освен това, киселинността на комбучата може да ерозира зъбния емайл с течение на времето, а естественото съдържание на кофеин и хистамин може да изостри проблемите при хора, склонни към тревожност, киселинен рефлукс или хранителна чувствителност. Търсите нещо газирано? Опитайте газирана вода, подсладена с истински плодове или стърготини джинджифил.
Растителни млека
Снимка: Pixabay
Много хора се обръщат към растителни млека – като соево, бадемово, кокосово и овесено мляко – като алтернатива на млечните продукти, когато имат алергии или непоносимост. Тези продукти обаче са с по-ниско съдържание на протеини от кравето мляко, а ароматизираните варианти могат да бъдат с високо съдържание на добавени захари. В сравнение с кравето мляко, много видове растителни млека не съдържат важни хранителни вещества като калций и витамин D. Следващия път, когато вземете кутия растително мляко, не забравяйте да проверите етикета и да изберете такова, което не е подсладено.
Червено вино
Снимка: Pixabay
Години наред чуваме, че червеното вино е полезно за нас, главно защото съдържа ресвератрол – полифенол, който може да намали възпалението, да понижи LDL (лошия) холестерол и да подобри здравето на кръвоносните съдове. Освен това той, както и съединенията, наречени „танини“, са свързани с предотвратяване на когнитивен спад. Но това не е извинение за прекаляване с виното. Алкохолните напитки все пак са известен рисков фактор за рак, могат да нарушат съня и да увредят черния дроб. Вместо червено вино, яжте червени и сини плодове като грозде и боровинки.