IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 причини за пожълтяване на зъбите

8 февруари 2018 12 20

Внимавайте как ги четкате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Красивата усмивка е изключително важна за красивия външен вид и доброто самочувствие. Понякога обаче зъбите пожълтяват или пък може да забележите, че само един зъб е започнал да мени цвета си.

Зъболекарят Харолд Катс обяснява, че емайлът е външният слой на зъбите и обикновено е бял до белезникаво синьо-сив и донякъде прозрачен. Слоят под него, наречен дентин, става видим, когато емайловият слой изтънее.

На какво обаче може да се дължи пожълтяването на зъбите?

1. Прекалявате с водата за уста или използвате такава, която има висока киселинност

Сухата уста е един от най-големите рискове за зъбите. Причината е, че в слюнката има комбинация от минерали, ензими и кислородни съединения, които поддържат баланса на pH в устата ви неутрално – намаляват киселината, която може да увреди емайла.

Слюнката също така редовно измива зъбите, за да премахне бактериите и петната по тях.
Така, когато прекалите с водата за уста, която има висока киселинност, се уврежда емайлът, което може да доведе до пожълтели зъби.

Същият ефект може да се наблюдава и при консумацията на плодове и зеленчуци, които имат висока киселинност.

2. Кафето и цигарите

Въпреки че ползите от консумацията на кафе са известни, ободряващата напитка не се отразява добре на зъбите. Когато пиете по 2 – 3 кафета дневно, емайлът е в постоянен контакт с оцветителния агент.

Тъй като в емайла има пори, тези петна могат да доведат до пожълтяване на зъбите.

От друга страна, химическите вещества в цигарите също могат да оцветят зъбите, тъй като се закрепват върху емайла. Тютюнопушенето се свързва и с други проблеми в устната кухина, като заболявания на венците, кариеси и сухота в устата.

3. Четкате прекалено ентусиазирано

Наистина е важно редовно да почиствате зъбите си, но когато прекалите с натиска и скоростта на четкане, това не означава по-чиста и здрава уста – напротив. По този начин може да се износи емайлът, което „оголва“ дентина.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари