IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да си набавим слънчевия витамин D?

8 април 2019 06 00

Снимка: PR

Снимка: PR

Според последните проучвания близо 80% от европейците страдаме от недостиг на витамин D. И въпреки че през лятото у нас има достатъчно слънчеви лъчи, чрез които го синтезираме, при начина на живот, който водим на закрито, липсата на движение навън, се създават условия за неговия дефицит.

Витамин D се отделя в човешкото тяло в отговор на излагането на слънчевите лъчи, но може да бъде осигуряван и чрез храната. Той е мастноразтворим и е по-различен от останалите витамини. Витамин D се класифицира и като хормон, тъй като се синтезира в една част на тялото, а регулира процеси в друга.

Основни функции на витамин D

Витамин D участва в регулацията на нивата на калция в кръвта. Тази регулация се осъществява чрез повлияване на абсорбцията на калций и фосфор от тънките черва. Ниските нива на витамина водят до различни костни заболявания.

Витаминът участва и в нормалното калциране на костите. По тази причина осигуряването на необходимото количество витамин D при малките деца е от изключителна важност. Това количество може да се осигури чрез достатъчно излагане на слънце, пълноценно и разнообразно хранене, прием на витамина по препоръка на педиатъра.

Витамин D подобрява защитните сили на организма, като засилва функциите на имунните клетки (моноцити, макрофаги) и улеснява имунния отговор. Установено е, че при деца и възрастни с нормални нива на витамина, инфекции настъпват много по-рядко.

Витамин D и диабет

Предполага се, че витаминът играе роля в активирането на част от панкреатичните бета-клетки, които са отговорни за синтеза на инсулин. Според изданието Medical News Today все повече медицински проучвания показват, че достатъчната концентрация на витамин D в тялото намалява риска от диабет тип 2, а правилно дозираният прием на витамина при децата редуцира с 88% риска от развитието на диабет тип 1 до 32-годишна възраст.

Необходими дневни дози от витамин D

Поради факта, че витаминът се синтезира от организма ни и го приемаме и чрез храната, трудно може да се определи дневната нужда от него. Синтезирането на витамина е силно зависимо от сезона и слънцегреенето, което е различно в различните части на света. Хората, които живеят в слънчеви географски райони като южните щати на САЩ, Мексико, Еквадор и други екваториални страни, могат да синтезират цялото количество витамин D, от което има нужда тялото през цялата година, без да е необходим допълнителен прием чрез храната.

Според европейските стандарти и регулации необходимата дневна доза витамин D е 5 mg.

На географската ширина, на която се намира България, организмът е в състояние да образува достатъчно количество витамин D за нуждите си, при условие, че се излага поне 2-3 часа на слънчева светлина. През останалата част от годината обаче не е възможен достатъчен синтез на витамина от организма.

Слънчевото лъчение през зимата е слабо и не успява да провокира синтез на витамин D. В северните страни хората трябва да си набавят витамина почти изцяло чрез храненето. Тъй като той не се среща в много продукти, производителите започнаха да го добавят в т. нар. функционални храни като мляко, млечни кремове, зърнени закуски и т. н.

Дефицит на витамин D

Недостигът на витамин D влияе неблагоприятно на костната плътност. Дефицитът на витамина в ранна възраст се свързва със заболяването рахит. В по-зряла възраст се наблюдават костни заболявания като остеомалация и остеопороза. Ниските нива на витамина са причина за влошаване на зъбното здраве. Дефицитът на витамина се свързва и със заболявания на нервната система като множествена склероза.

Много често дефицит на витамин D се наблюдава при хора с нарушена чревна резорбция. При тях се абсорбират не повече от 10 до 15% от приетия витамин, което налага неговото компенсиране чрез допълнителен прием.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари