IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиоксидантни плодове, с които да пречистите тялото

3 юни 2019 07 40

Възползвайте се от ягодите през този сезон

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В последно време всеки говори за смутита и детоксикация. Заради множеството токсини, които попадат в организма, суперхраните са все по-употребявани. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, с които по-лесно можем да пречистим организма.

Естествените антиоксиданти намаляват действието на свободните радикали, които са причина за отслабване на имунната система и появата на болести. Такива са витамин Е, провитамин А, аскорбинова киселина или витамин С, фолиева киселина, селен, антициани, флаваноиди и други.

Въпреки че астрономическото лято все още не е настъпило, на пазара се предлага разнообразие от плодове и зеленчуци, с които може да елиминирате токсините по натурален начин. Освен ягодите и черешите, които обожаваме, има още няколко предложения, които да опитате.

Ето чрез кои плодове да си набавите антиоксиданти:

Ягоди

Пролетта е идеалното време за консумация на ягоди. Те са богати на полифеноли, които помагат на организма да елиминира вредните мазнини. Освен това съдържат витамин С, манган и фолиева киселина, които имат антиоксидантни свойства. Червеният плод има нисък гликемичен индекс и е полезен за хора, които имат диабет или страдат от инсулинова резистентност.

Череши

Макар и по-скъпички, ние ги купуваме, защото вкусът им е страхотен и могат да се използват за различни десерти. В тях има антоцианин и керцитин, които се славят с пречистващото си действие. Да не говорим, че са пълни с минерала калий, който поддържа баланса на кръвното налягане. Също така в тях има фибри, които насърчават метаболизма и също спомагат за пречистването на организма.

Нар

Този плод е същинска „бомбичка“ от антиоксиданти. Пресният сок от нар може да се пие сутрин за тонус и детокс. В него има антоцианини, елагична киселина и танини, които намаляват вредното действие на свободните радикали. Друг мощен антиоксидант в нара е витамин С, който подобрява и състоянието на кожата и ноктите.

Източник: IStockphoto

Боровинки

В тях има антоцианови гликозиди. Смята се, че колкото по-дребни са боровинките, толкова повече полезни вещества, сред които антиоксиданти, съдържат те.

Черните боровинки имат противовирусно и антибактериално действие. Червените пък са богати на танини, които предпазват тялото от бактерии.

Малини

Най-добре е да се консумират пресни, а не замразени, защото съдържат повече полезни вещества. Такава е елагичната киселина – флаваноид, който елиминира свободните радикали и намалява окислителния стрес в клетките на тялото. Антиоксидантното действие на малините се дължи и на голямо количество антоциани и витамин С.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари