IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да миете бутилката си за вода?

20 юни 2019 07 30

Ако в момента преминавате от пластмасова бутилка към такава за многократна употреба, трябва да знаете колко често да я миете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Проблемът със замърсяването с пластмаса се задълбочава и съветите към хората са да намалят употребата ѝ. Според проучване, с най-голям принос към проблема са пластмасовите бутилки за вода, които ежедневно се използват и след това се изхвърлят от населението на света.

Ако всеки ден ви се налага да си купувате вода от магазина до офиса, то експертите съветват да се откажете от този вреден за природата навик. Вместо това може да си вземете бутилка за многократна употреба и да си наливате вода от вкъщи или от диспенсъра на работа.

Но ако решите да смените бутилките, тогава трябва да знаете колко често да почиствате шишето си. Ако го занемарите може да предизвикате появата на микроби като бактерии, гъбички и вируси, които виреят при влага. Те, от своя страна, могат да заразят водата ви, особено когато оставяте шишето си отворено.

Как се развиват микробите?

Когато отпивате глътка от бутилката с вода, по ръба ѝ остават следи от това, което е било по устните и в устата ви. Частиците храна могат да отидат директно във водата, което по-късно може да доведе до размножаването на микроби, ако бутилката не се почиства добре.

Затова не е препоръчително да споделяте бутилката си с други хора и дори е добре да имате отделно шише от другите членове на семейството ви.

Трябва да внимавате и къде оставяте бутилката си. Влажната среда е благоприятна за развитието на бактерии, особено ако не почиствате добре шишето. Водата не трябва да е на много топло място, защото това е перфектната среда за развитие на микроби.

Какъв е рискът от заразената вода?

Заразената вода може да причини много здравословни проблеми, включително настинка и грип. Това не означава, че всеки един микроб ще се превърне в болест, но трябва да внимавате от какъв източник пиете водата си.

Колко често трябва да миете бутилката си за вода?

Задължително трябва да правите почистване на шишето си веднъж на ден. Създайте си навик да изпразвате бутилката си всяка вечер и я измивайте с веро и вода. След това изплакнете обилно и я оставете да изсъхне.

Също така никога не смесвайте стара вода с нова. Ако имате малко останала в шишето, по-добре я изсипете, изплакнете и тогава налейте новата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари