IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Кучето усеща, когато сте стресирани

5 юли 2019 05 40

Поведението му „говори“ за вашето здраве

Pixabay

Pixabay

Кучетата усещат, когато собствениците им са стресирани и това им влияе на психиката. Ако човек усети, че животното се държи странно, то проблемът може да идва от грижите и отношението към него. Това показват резултатите от проучване, публикувани в изданието „Scientific Reports Trusted Source“.

Според учените от университета в Линшьопинг, Швеция, нивото ни на стрес се отразява в голяма степен и на нашите кучета.

Собствениците на кучета, участващи в проучването, отговарят на въпроси, свързани с техните черти като личности и стопани, включително колко често се нервират, стресират и имат ли склонност към депресия. Също така попълват въпросник за поведението на своето куче – агресивно ли е, слуша ли командите, прави ли бели и други.

Екипът проследява концентрацията на кортизол – хормон на стреса, при кучетата и техните собственици. Авторите на проучването твърдят, че то е първото, при което се идентифицира дългосрочна синхронизация в нивата на стрес между членовете на два различни вида живи същества.

Поведението на кучето – индикатор за вашето здраве

„Изглежда почти интуитивно, че има връзка между човешкия стрес и емоциите на домашните любимци. Вярвам, че много от нас са подозирали тази връзка. Ясно е, че чрез измерване на нивата на кортизола изследователите са успели да демонстрират това с помощта на научни доказателства“, коментира Грег Нелсън, който работи като ветеринарен лекар в Ню Йорк.

Проучването разглежда резултатите на кучета, които са предимно домашни любимци и други, които са по-активни – например ловни. И двете групи кучета показват синхронизация на кортизола, но корелацията е още по-силна между кучетата и собствениците, които се движат повече. Според учените, ловците и техните кучета имат по-силна емоционална връзка, изградена по време на взаимното им обучение и повечето споделено време.

Съвети при отглеждане на куче за първи път

Състоянието на кучето и неговото поведение може да послужи като „аларма“ за неговите собственици, които неглижират някои здравословни проблеми, с което вредят и на животното, смятат учените.

Снимки:Pixabay

По кои симптоми да разберете, че кучето е стресирано?

– агресия;

– прекомерен лай;

– задъхване;

– стоене в някой ъгъл на стаята;

– липса на енергия за разходка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари