IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направите домашен репелент срещу комари?

15 юли 2019 08 40

За по-приятни летни вечери

IStockphoto

IStockphoto

Лятото е в разгара си. Все повече хора, които живеят в населени места по поречието на река Дунав или обичат да се разхождат из паркове и градинки, се оплакват от ухапвания от комари. Досадните насекоми атакуват малки и големи, като най-сигурният начин да се избавим от тях, е използването на репеленти.

По магазините и аптеките се продават най-различни продукти, които защитават кожата от ухапвания на комари. Има гривни, спрейове, балсами, уреди за включване в контакта с таблетки. Много от тях съдържат алкохол и някои токсични съставки. Те също могат да предизвикат обрив и зачервяване по кожата, затова може да ги замените с натурални продукти.

Преди години, когато не е имало толкова препарати против комари, нашите баби и дядовци са се предпазвали благодарение на аромата на някои растения и чрез различни отвари. Силната миризма на босилек, например, гони комарите. Затова много хора слагат саксии с растението на терасите си или го засаждат на двора, в близост до входната врата.

Как да си направите домашен репелент?

Източник: IStockphoto

Необходими продукти:

– Съд с пулверизатор;

– вода;

– някое от етеричните масла от мента, евкалипт, чаено дърво, лимон, лавандула;

– хамамелис (билка).

Напълнете половината съд с вода и добавете хамамелиса. Оставете го да престои така едно денонощие и след това добавете по няколко капки от лавандула и евкалипт (може и да комбинирате няколко масла). Ако искате да ползвате репелента за децата, не слагайте лимоново масло или евкалипт, защото могат да раздразнят кожата. Разбъркайте добре и налейте догоре вода, ако е необходимо.

7 ползи от лавандуловото масло

Вече имате домашен спрей, с който ще гоните комарите. Пръскайки се с него, етеричните масла ще попаднат в кожата и миризмата им ще отблъсква вредните насекоми. Билката пък успокоява кожата и помага при вече налични ухапвания.

Етеричните масла подхранват кожата и са напълно натурални. Въпреки това, внимавайте при пръскане и пазете очите. Не третирайте с тях рани от порязване и изгаряне!

Етеричните масла, които отблъскват насекомите

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Шаран БГ ( преди 4 години )
Комарите в моята градина преминават през оградната мрежа - нито един на влиза през входната врата. Защо да садя босилек до нея ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар