IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подходящи храни срещу астма

31 юли 2019 07 40

Включете ги в менюто си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Дълбокото дишане може да намали нивата на стрес в организма. Неслучайно йогата се фокусира точно върху регулиране на дишането и по този начин успокоява тялото и ума. Ако имате проблеми при поемането на въздух обаче, това може да означава, че страдате от астма.

Това се получава, когато дихателните пътища са запушени, блокирани или възпалени, което предизвиква свирещ звук при дишане. Според здравни организации, близо 125 млн. души в света страдат от астма, което я превръща в едно от най-опасните незаразителни болести.

Засега все още няма утвърдени лекарства срещу състоянието. Но все пак има някои храни, които могат да ви позволят да дишате по-спокойно. Ето някои от тях, които да си набавите, ако страдате от астма.

Ленени семена

Те са богати на омега-3 мастни киселини и магнезий. Ленените семена са здравословна съставка, която отпуска мускулите около бронхите и дихателните пътища. По този начин ги поддържат отворени и спомагат за по-доброто и спокойно дишане.

Спанак

Любимата храна на Попай Моряка съдържа в себе си много полезни съставки. Тя е богата на витамини, минерали, фибри, протеини и голямо количество антиоксиданти. Страдащите от астма, имат дефицит на калий и магнезий, което отключва астматични пристъпи. Според експерти, добавянето на спанак към режима ви на хранене ще намали тези дефицити, което ще ви позволи да дишате по-свободно.

Чесън

Той намалява възпалението на дихателните пътища и унищожава белодробната конгестия. Натрошете 3-4 скилидки чесън и ги добавете във вряща вода. Когато течността се изпари наполовина, махнете я от котлона и я оставете да поседи 5 минути. След това я изпийте.

Джинджифил

Според лекарите, джинджифилът е антихистамин. Това означава, че коренът на растението действа подобно на лекарствата, които спират възпалението и отваря стеснените дихателни пътища, за да подобри дишането и притока на кислород.

Настържете джинджифил и го смесете с гореща вода. Добавете супена лъжица мед и изпийте течността. Така ще намалите възпалението и ще се почувствате по-добре.

Плодове

Тук специално място заемат портокалите и бананите. Оранжевите плодове са богати на витамин C и са мощен антиоксидант, който може да предотврати увреждането на белите дробове като се бори със свободните радикали.

Проучване, направено сред деца в Япония, показва, че тези с най-висок прием на витамин C страдат от астма по-малко, отколкото тези с по-нисък прием.

Друг полезен плод са бананите, които са богати на калий и също се борят със свободните радикали. Те понижават кръвното налягане и се борят с рака. Все пак, хубаво е да пропускате банана късно вечер.

Авокадо

Богато на антиоксиданти, авокадото е най-добрият начин да се борите с токсините в организма. То съдържа глутатион, който помага на тялото да се отърве от вредните неща, които пречат на дихателната система. Затова, хубаво е да го добавите към режима си на хранене, за да поддържате организма си здрав.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари