IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхпреработените храни водят и до сърдечни болести

15 ноември 2019 08 30

Опитвайте се да ги избягвате

Снимка: Pexels

Ако човек консумира голямо количество свръхпреработени храни, може да бъде засегнат от сърдечна болест, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Ежедневният прием на калории от около 55 процента от американците идва от консумация на свръхпреработени храни. Колкото повече калории се набавят от консумация на свръхпреработени храни, толкова по-лошо е здравето на сърцето.

„Получените резултати разкриват, че колкото по-голяма е консумацията на свръхпреработени храни, толкова по-силна е връзката й с лошо здраве на сърцето“, заяви д-р Бенджамин Хърш от болницата „Сандра Атлас Бас“ в Манхасет, Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

Свръхпреработените храни съдържат голямо количество нишесте, хидрогенирани мазнини и захар, както и изкуствени аромати и оцветители, стабилизатори.
Това не е първото изследване, което фокусира вниманието върху свръхпреработените храни като вероятна причина за сърдечни проблеми. Резултатите от друго изследване, публикувани през месец май в „Бритиш медикъл джърнъл“, показаха, че хората, които консумират големи количества свръхпреработени храни, са по-уязвими към инсулти и сърдечни проблеми.

В рамките на новото изследване на екип под ръководството на Цзефън Чжан от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията са анализирали събрани между 2011 г. и 2016 г. данни за почти 13 500 американци. Участниците съобщили какво са консумирали предишния ден и предоставили информация за фактори, свързани с начина им на живот, като кръвно налягане, ниво на холестерола и кръвната захар, тютюнопушене, поддържане на здравословно телесно тегло и редовна физическа активност.

Било установено, че хората, които набавят 70 процента от калориите си от свръхпреработени храни, са с наполовина по-малка вероятност да имат здраво сърце и здрави кръвоносни съдове в сравнение с набавящите 40 или по-малко процента от калориите си от въпросните храни. Всяко увеличаване с 5 процента на консумираните свръхпреработени храни води до съответно понижаване здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Д-р Юджиния Джианос от болницата „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк отбелязва, че изследването не е открило причинно-следствена връзка. Възможно е консумиращите свръхпреработени храни да пушат и да не извършват достатъчно физически упражнения. Затова е трудно да се каже дали тези храни са свързани с директна причина за сърдечни проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари