IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на социални контакти причинява стрес

21 януари 2020 18 00

Това показва американско проучване

Pixabay

Липсата на социални контакти и изолирането от истинския свят може да причини стрес. Това показва проучване на Калифорнийския институт по технологии, цитирано от „Femina“.

Според данните, след като човек не общува с никого и не напуска дома си с дни, в мозъка му се образува вещество, причиняващо стрес. Това от друга страна води до чувство на гняв, раздразнителност и агресия.

Резултатите идват след наблюдение на мишки, които били изолирани за период от две седмици. Екипът наблюдавал поведенческите им реакции, част от които били свръхчувствителност към определени шумове, липса на спокойствие и агресия.

самота, тъга,

Pixabay

Въпреки че са изследвани животни, резултатите могат да ни насочат за това как влияе хроничният стрес върху хората и кои са последствията от него върху психичното здраве. Това коментира Мориел Зелиовски от Калифорнийския институт по технологии в САЩ.

Предишни сходни проучвания показват, че продължителната изолация влияе негативно на производството на невропептиди – химични вещества, които се съдържат в стените на мозъчните клетки.

Според изводите от едно от изследванията, публикувано в списание Cell, хроничната изолация причинява увеличаване на неврокинин Б (НКБ), който причинява топлите вълни, които някои хора изпитват при стрес и паник атаки. Освен това е виновник и за агресивното поведение, което се наблюдава.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари