„Само още няколко хапки, много е вкусно!“. Звучи ли ви познато? Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е поддал на някое кулинарно изкушение. Проблемът идва тогава, когато преяждането се случва често и вие чувствате, че нямате контрол над ситуацията.
Простата статистика сочи, че ако всеки ден човек консумира 100 калории повече, отколкото изразходва, за една година той може да качи 20 килограма! За да избегнете този риск, просто трябва да ограничите храната. Ето и какви са седемте правила, които ще ви помогнат:
1. Не се хранете прави
Според скорошно проучване, когато човек се храни на маса храната, която изяжда е с 30% по-малко, отколкото, ако се храни, докато е прав. Автор на проучването е Патриша Плинър, доктор в Университета в Торонто. Тя обяснява факта с чиста психология – дори да се храним с лека закуска, но седнали, мозъкът ни го възприема като „по-сериозно“ хранене и не се чувстваме гладки повече време след това.
2. Започнете със супа
Ако имате склонността да преяждате, задължително започнете храненето си със супа. Тя създава усещането за ситост и мозъкът ви получава сигнали, че вече не чувствате глад. Така може да си спестите до 20% по-малко калории. Избягвайте крем супите.
3. Избягвайте многото и различни храни
Любимата на туристите „шведска маса“ е идеална предпоставка за преяждане. Има по много и от всичко. Доказано е, че когато има по-голямо разнообразие от храни, човек се изкушава да опита от повече. Така че – избягвайте подобни хранения и яжте едно или максимум две неща на хранене.
4. Избирайте по-малки опаковки
Избягвайте да се храните с по-големи лъжици или да слагате храната си в по-големи чинии, защото така със сигурност ще изядете повече. Когато има повече празно място в чинията, мозъкът несъзнателно подава сигнали, че храната не е достатъчно. Също така било направено проучване, в което дали на две групи хора малки и големи купи със сладолед. Тези, които имали по-големи купи, изяли с 31% повече сладолед, отколкото тези с по-малките купи.
5. Храната – далече от очите
Когато човек види храна, много по-лесно се изкушава да я опита. Ако имате проблем с шоколада например, най-добре не си купувайте за вкъщи или го прибирайте в някой шкаф, а не го оставайте най-демонстративно на масата. Това важи с пълна сила за всички видове храни – далече от очите, далече от прегрешението.
6. Ефектът на ментата
Учени от Университета в Западна Вирджиния установили, че хората, които вдишват на всеки два часа етерично масло от мента, приемат 23% по-малко калории. Така че, когато ви се е прииска да отидете да си купите нещо, опитайте с флакон мента или просто изпийте чаша чай с такъв вкус.
7. Излъжете мозъка
Както разбрахме вече, възприятието е много важно. „Излъжете“ мозъка си, като избирате по-обемисти, но нискокалорични храни. Така подлъгвате мозъка си, че храната е повече и няма да чувствате глад.






Мащабни прекъсвания на тока и отоплението в Русия заради украинска атака
Рецепта за хрупкави чеснови картофи на фурна
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Ето какви са плановете на Карлос Насар
Мнението на Gol.bg за Вечното дерби: Целта оправдава средствата
Цветомир Найденов „захапа“ здраво треньора на Левски
ЦСКА за Вечното дерби с Левски: Скандално съдийство
Дневен хороскоп за 10 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 10 – 16 ноември
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Остави коментар