IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да не преяждаме?

12 юли 2012 05 20

Спазвайки седем прости трика

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

„Само още няколко хапки, много е вкусно!“. Звучи ли ви познато? Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е поддал на някое кулинарно изкушение. Проблемът идва тогава, когато преяждането се случва често и вие чувствате, че нямате контрол над ситуацията.

Простата статистика сочи, че ако всеки ден човек консумира 100 калории повече, отколкото изразходва, за една година той може да качи 20 килограма! За да избегнете този риск, просто трябва да ограничите храната. Ето и какви са седемте правила, които ще ви помогнат:

1. Не се хранете прави

Според скорошно проучване, когато човек се храни на маса храната, която изяжда е с 30% по-малко, отколкото, ако се храни, докато е прав. Автор на проучването е Патриша Плинър, доктор в Университета в Торонто. Тя обяснява факта с чиста психология – дори да се храним с лека закуска, но седнали, мозъкът ни го възприема като „по-сериозно“ хранене и не се чувстваме гладки повече време след това.

2. Започнете със супа

Ако имате склонността да преяждате, задължително започнете храненето си със супа. Тя създава усещането за ситост и мозъкът ви получава сигнали, че вече не чувствате глад. Така може да си спестите до 20% по-малко калории. Избягвайте крем супите.

3. Избягвайте многото и различни храни

Любимата на туристите „шведска маса“ е идеална предпоставка за преяждане. Има по много и от всичко. Доказано е, че когато има по-голямо разнообразие от храни, човек се изкушава да опита от повече. Така че – избягвайте подобни хранения и яжте едно или максимум две неща на хранене.

4. Избирайте по-малки опаковки

Избягвайте да се храните с по-големи лъжици или да слагате храната си в по-големи чинии, защото така със сигурност ще изядете повече. Когато има повече празно място в чинията, мозъкът несъзнателно подава сигнали, че храната не е достатъчно. Също така било направено проучване, в което дали на две групи хора малки и големи купи със сладолед. Тези, които имали по-големи купи, изяли с 31% повече сладолед, отколкото тези с по-малките купи.

5. Храната – далече от очите

Когато човек види храна, много по-лесно се изкушава да я опита. Ако имате проблем с шоколада например, най-добре не си купувайте за вкъщи или го прибирайте в някой шкаф, а не го оставайте най-демонстративно на масата. Това важи с пълна сила за всички видове храни – далече от очите, далече от прегрешението.

6. Ефектът на ментата

Учени от Университета в Западна Вирджиния установили, че хората, които вдишват на всеки два часа етерично масло от мента, приемат 23% по-малко калории. Така че, когато ви се е прииска да отидете да си купите нещо, опитайте с флакон мента или просто изпийте чаша чай с такъв вкус.

7. Излъжете мозъка

Както разбрахме вече, възприятието е много важно. „Излъжете“ мозъка си, като избирате по-обемисти, но нискокалорични храни. Така подлъгвате мозъка си, че храната е повече и няма да чувствате глад.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари