IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Не депресията, а щастието ни кара да хапваме повече

9 юли 2013 12 40

Позитивните емоции също водят до т. нар. „хранително разглезване"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Емоционалното хранене е една от най-често срещаните причини да качваме килограми. Доста хора прибягват към сладкото и тестото (някои дори и към алкохола), когато са в плен на силни емоции. До този момент се считаше, че мъката е виновна за безконтролното похапване, но изглежда и щастието има този ефект.

Изследване на холандски специалисти показва, че положителните емоции и доброто настроение също влияят върху увеличения хранителен прием, съобщава Food Navigator.

Според специалистите от университета на Утрехт и позитивните емоции предизвикват „хранително разглезване" и водят до повишен прием на калории.

В продължение на три години учените правили експерименти, като провокирали сред участниците в тях негативни, позитивни или неутрални емоции, преди да им бъде поднесена нездравословна храна.

В едно от проучванията участниците е трябвало в продължение на седем дни да си водят дневник, описвайки всеки момент на „хранително глезене", както и съпътстващите го емоции.

Резултатите показват, че и в трите изследвания доброволците са посягали повече към нездравословни продукти, когато са били щастливи. Приемът на калории в добро настроение е съизмерим с този под въздействието на негативни емоции. В третото проучване участниците са посягали по-често към нездравословна храна като реакция на позитивните, а не на негативните емоции.

Тези експерименти оборват теорията от предишни проучвания, според която хапваме повече калорични продукти, когато сме в депресия, за да осигурим на мозъка временен пик на хормона на щастието серотонин. В крайна сметка обаче посягаме към мазните и калорични храни дори когато сме доволни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари