Емоционалното хранене е една от най-често срещаните причини да качваме килограми. Доста хора прибягват към сладкото и тестото (някои дори и към алкохола), когато са в плен на силни емоции. До този момент се считаше, че мъката е виновна за безконтролното похапване, но изглежда и щастието има този ефект.
Изследване на холандски специалисти показва, че положителните емоции и доброто настроение също влияят върху увеличения хранителен прием, съобщава Food Navigator.
Според специалистите от университета на Утрехт и позитивните емоции предизвикват „хранително разглезване" и водят до повишен прием на калории.
В продължение на три години учените правили експерименти, като провокирали сред участниците в тях негативни, позитивни или неутрални емоции, преди да им бъде поднесена нездравословна храна.
В едно от проучванията участниците е трябвало в продължение на седем дни да си водят дневник, описвайки всеки момент на „хранително глезене", както и съпътстващите го емоции.
Резултатите показват, че и в трите изследвания доброволците са посягали повече към нездравословни продукти, когато са били щастливи. Приемът на калории в добро настроение е съизмерим с този под въздействието на негативни емоции. В третото проучване участниците са посягали по-често към нездравословна храна като реакция на позитивните, а не на негативните емоции.
Тези експерименти оборват теорията от предишни проучвания, според която хапваме повече калорични продукти, когато сме в депресия, за да осигурим на мозъка временен пик на хормона на щастието серотонин. В крайна сметка обаче посягаме към мазните и калорични храни дори когато сме доволни.