IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калорийно ограничение обещава дълголетие

27 септември 2013 12 00

Може ли човек да живее до 120 години, ако изключи определени храни от хранителния си режим?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Забързаният начин на живот, изпълнен със стрес и нездравословното хранене са два от основните фактори, които влияят върху продължителността на живота. Все по-рядко се срещат столетници. Едно английско семейство обаче има за цел да доживее над 100 години. За целта Елвира и Клаус Бонрих следят всяка една хапка, която слагат в устата си.

Семейството спазва диета, известна в САЩ като „калорийно ограничение". Екстремният хранителен режим се състои от задушени зеленчуци, риба и много ядки. Последователите на тази диета са убедени, че тя ще им осигури дълголетие. Елвира и Клаус следват този тип хранене вече две години и половина. За този период от време те са изключили от менюто си пшеницата, глутена, млечните продукти, захарта, червеното месо и дори чешмяната вода.

Калорийното ограничение не пречи на физическото натоварване, тъй като семейството тренира редовно. Според последователите на диетата ограниченият прием на храна ще удължи техния живот, ще забави процеса на стареене и ще ги направи много по-малко податливи на заболявания като диабет, инсулт, инфаркт и рак.

Идеята за калорийното ограничение е на учения Рой Уолфорд. През 1991 година той участвал в експеримент, в който осем човека били затворени в атриум в пустинята в Аризона в продължение на две години. Те трябвало да се изхранват само с това, което растяло там. Участниците приемали по около 1500 калории на ден, а тестовете след края на експеримента показали по-здравословни функции на органите при всички тях, в сравнение с техни връстници.

Калорийното ограничение има за цел да понижи захарта и инсулина, да намали телесните мазнини, да предотврати загубата на клетки, да намали възпалението и да създаде по-младолика визия. Храната не бива да се обработва на висока температура, а на пара или да се консумира сурова.

Закуската представлява чаша прясно изцеден сок, купа с домашно приготвени зърнени култури и банан. Чай и кафе не се консумират. Примерно междинно хранене може да включва протеинов шейк и сушени плодове. Обядът представлява задушени зеленчуци. Вечерята е риба на пара и домашно приготвен доматен сос.

Семейство Бонрих признава, че в началото чувствало глад, но след около два месеца телата на Елвира и Клаус напълно свикнали с режима, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари