За доматите сме писали много. Доказано, те са едни от най-полезните зеленчуци, чиято честа консумация е застраховка за отлично здраве.
Доматите могат да бъдат използвани за понижаването на риска от развитието на редица опасни болести като рак и сърдечносъдови заболявания, пише БТА, позовавайки се на американски учени от Технологичния институт в Илинойс.
Месестите плодове са най-богатият източник на мощния антиоксидант ликопен, който е отговорен за червения им цвят.
За разлика от полезните вещества в повечето плодове и зеленчуци, благоприятният ефект на ликопена се засилва след готвене.
Доматите имат и други защитни свойства, които могат да се използват за предотвратяването на възпалителни процеси и образуването на тромбове.
Редица изследвания свързват консумацията на домати с понижен риск от рак на простатата и кожата, остеопороза и дори когнитивни проблеми.
Предишни проучвания са показали, че месестите плодове могат да предпазят пушачите от белодробен емфизем.
Доматите са полезни и в борбата срещу излишните килограми, тъй като са бедни на калории, но засищат глада и са богати на витамини С и Е.