IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на водната аеробика - упражненията

10 август 2011 13 19

Най-ефикасните упражнения от този приятен воден спорт

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Автор: Камбер, info@tialoto.bg

Запознайте се с теорията на водната аеробика тук

Ако сте съвсем пресни за този вид спорт, може да започнете с обичайните упражнения, например ходене в плитката част на басейна, реката, язовира или брега, като постепенно се придвижвате, докато не се потопите до нивото на бедрата.

След това може да се пробвате и на малко по-голяма дълбочина. За любителите на цифрите - 30 минути водна аеробика изгаря 300 калории, че и повече.

За тези, които мислят, че подобни занимания биха били от полза, ще си позволим да направим няколко съвета:

1.Винаги се старайте цялото ви тяло да е намокрено по време на тренировка, за да се поддържа температурният баланс между потопената част и тази, която е на повърхността.

2.Преди упражненията се намажете с овлажняващ крем, за да се защитете от хлора в басейна, а също и със слънцезащитен крем, ако се занимавате на открито. Знаете важната отпускарска поговорка - „Във водата се изгаря най-бързо".

3.Съветваме ви да си купите чифт специални каучукови обувки. Те ще осигурят добро сцепление в басейна, покрит по правило с хлъзгави плочки, а в открити води ще ви дадат защита от разни камъни или миди.

4.Средното време за занимания с водната аеробика е 45 минути, включително загрявката в началото и разхлабващите упражнения в края.

5.Музикалният съпровод е желателен, но не и задължителен. Ако не ви затруднява, следете за ритмичността на дишането ви.

Няколко базови упражнения:

1.Воден джогинг - едно от основните упражнения във водната аеробика. Потапяте се до гърдите и започвате да се придвижвате до определено разстояние напред и назад. Движенията ще са ви силно забавени, а ако ви се намира под ръка колан с тежести, натоварването ще е още по-голямо.

Трябва да следите гръбначния ви стълб да е абсолютно изправен, което включва и линията на ушите (образно казано) да е там. Ще рече - трябва да сте изпънати като струна и да се придвижвате напред. Ръцете са във водата и помагат да се преодолява съпротивлението. Леката усмивка е пожелателна.

2. Подскоци с разтваряне на ръцете и краката в страни - чудно упражнение, натоварващо цялото тяло. Потапяте се до нивото на гърдите, ръцете се намират до тялото, краката са на широчината на раменете.

След това подскачате леко на горе и едновременно изнасяте краката и ръцете встрани. Оставате с разкрачен стоеж( по-широк от раменете) и ръце встрани. След това правите подскок и се връщате в начално положение. Изключително добро упражнение за трениране на координацията, освен това е доста приятно и лесно.

3. Кръстосани подскоци - Потопени сте до нивото на гърдите. В началната позиция единият ви крак е пристъпил напред (преден разкрачен стоеж), а противоположната ръка се намира изнесена също напред на нивото на гърдите. Следва подскок, при който позицията на краката и ръцете сменят местата си.

Движението е подобно това, което се извършва на фитнес уреда крос-тренажор (елиптикъл, уред за ски-бягане, или както го наричат някои - абе, не е бягащата пътечка, нито колелото, нито степ-тренажора, сещаш ли се за кое ти говоря?), само че всичко става с лек подскок. Натоварва се цялото тяло, което е все така изправено като струна от първото упражнение.

4. Подскоци напред, назад и встрани. Перфектно упражнение за коремните мускули. Потопени до гърди в басейна започвате да извършвате скокове с двата крака едновременно напред и назад. При което повдигате колената високо към корема - идеята е те да преодоляват съпротивата на водата, което пък натоварва коремните мускули.

При скоковете ръцете ви играят ролята на балансьор. След това пробвайте същите подскоци, но настрани. Движенията никак не са трудни, но за сметка на това ефикасни. Знаете за положението на гръбначния стълб и леката усмивка.

5. Боксиране, познато в някои аграрни райони, като „токати сред водните пръски". Идеята е заимствана от кик-бокса. Потапяте се до гърди или малко под раменете във водата. Гледате свирепо, ръцете са прибрани в боксовата позиция „блок".

Започвате да нанасяте удари встрани с едната ръка, като едновременно с това правите лек подскок в посоката на удара. По този начин се придвижвате метър-два на едната страна и след това повтаряте и с другата ръка. Ако свирепото гледане не ви идва от вътре, може да се усмихвате - и при двата случая гърбът е изправен.

Можете да използвате специални гири за водна аеробика, които са лекички, но усилват съпротивлението на водата многократно, защото заемат голяма площ.

6.Преден и заден кик-бек. Чудесно упражнение за натоварване на коремните и седалищни мускули. Движенията отново са заимствани отново от кик-бокса. Заставате в позиция „блок" - ръцете сгънати в лактите пред тялото. „Ритате" напред с единия крак (вдигате го високо), а след като го върнете в първоначална позиция, „ритате" с другия назад.

По този начин извършвате от десет до двадесет движения и сменяте краката - този, който е ритал назад, сега рита напред.

Има и доста други упражнения, включващи помощни средства като така наречените „нудълс"(макрони), гири и колани. Но дори и да извършите само тези шест упражнения, ще се почувствате доста добро натоварване.

Водната аеробика е чудесно средство за разнообразяване на спортната дейност през лятото. Пробвайте - може да се окаже вашият спорт.

 

Автор - снимка

КоментариКоментари