IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезен ли е кофеинът по време на тренировка

26 септември 2012 08 00

Или какъв е неговият ефект по отношение на спортуващите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кафето е открито преди повече от 1000 години и въпреки това все още за ефекта му има противоречия. Неговата основна активна съставка - кофеинът, е една от най-широко използваните стимуланти в света. Кофеин се съдържа не само в кафето, но и в чая, в някои безалкохолни напитки и в шоколада.

Любимата черна напитка-кафето е известна със способността си да стимулира мозъчната дейност и много хора смятат, че подобрява и физическите способности, но дали е така? Каква е наистина ролята на кофеина като източник за генериране на енергия за спортуващите?

Какво се случва, когато кофеинът влезе в тялото?

Кофеинът се абсорбира добре от стомаха и червата и неговите максимални нива в кръвта се появяват около 45-60 минути след поглъщане. След като влезе в кръвния поток, кофеинът предизвиква редица физиологични ефекти. Например, той повишава кръвното налягане, пулса и производството на стомашна киселина.

Изследванията са установили, че когато става въпрос за спорт, кофеинът действа по следния начин:

- Отлага умората;

- Забавя разграждането на мускулния гликоген, което означава, че тялото има повече „гориво";

- Увеличава издръжливостта;

- Подобрява концентрацията;

- Намалява болката в мускулите след тренировка;

- Може да намали усещането за усилие на спортуващите и да ги накара да се чувстват по-комфортно.

Кофеинът и здравето

Тъй като кофеинът повишава производството на стомашна киселина, той може да влоши симптомите на язва. Освен това той е стимулант и има странични ефекти, които биха могли да бъдат проблем за някои хора като предизвикат:

- Често уриниране

- Стомашно разстройство

- Треперене

- Проблеми със съня

- Повишена тревожност

- Главоболие

- Гадене

Според едно проучване повишеният прием на кофеин (над 5 чаши дневно), увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, но няма доказателства, че кофеинът причинява рак или сериозни сърдечни аритмии.

Отказване на кофеина

Ако един нормален потребител внезапното прекъсне приема на кофеин, може да усети симптоми на абстиненция. Най-честите от тях са главоболие и умора. Главоболието може да се влоши по време на упражнения.

Кофеинът и спортните постижения

Засега ролята на кофеина по отношение на спортистите е спорна. Повечето от данните са противоречиви, но има някои неща, с които изследователите са на едно мнение. Например: кофеинът не помага при упражнения с висока интензивност (спринт), но подобрява производителността в спортовете за издръжливост (щанги).

Препоръки за спортисти

- Пийте кофеин около 3 - 4 часа преди началото на тренировката/състезанието.

- Въздържайте се от кофеин в продължение на 3-4 дни, преди важно състезание, за да си гарантирате максималния му ефект във важния момент.

- Имайте предвид, че кофеинът е диуретик и може да ви прекъсне тренировката за по-чести разходки до тоалетната. Това би могло да повлияе негативно на вашите спортни усилия и да понижи нивата на хидратация във вашия организъм.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари