IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво НЕ трябва да ядете след тренировка

5 декември 2012 07 00

Грешката ви може да не е в упражненията, а в храната след тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Храната, която ядете непосредствено след тренировка, е по-важна от тази, която консумирате през останало време на деня. Според експерти перфектният хранителен режим след тренировка трябва да включва сложни въглехидрати, вода и протеини. Вашето тяло използва глюкозата като енергия, докато тренирате. Така че, когато приключите с упражненията, трябва да ядете храни, които повишават нивата на кръвната ви захар постепенно. Ето и кои са храните, които задължително трябва да избягвате след тренировка:

1. Сирене

Храна, богата на мазнини не е правилното нещо, което трябва да ядете след като сте бягали половин час на пътеката. Причината за това е, че сиренето има голямо количество наситени мазнини и сол. Ако все пак имате неутолим глад за нещо солено и по-специално сирене, яжте чипс от соя, който е ароматизиран със сирене.

2. Преработени меса

Един сандвич след тренировка сигурно звучи примамливо, но преработените меса също имат високо количество мазнини и сол. Също така те забавят храносмилането. Избягвайте бекон, салами и колбаси. Може да ги заместите с варено пилешко месо.

3. Зърнени храни

Макар и здравословни, някои от видове зърнени храни могат да съдържат захар. Предимно, това са опакованите и рафинирани зърнени продукти. Тях може да ги заместите с половин чаша мюсли с ядки и плодове, без да добавяте допълнително захар. Използвайте обезмаслено мляко.

4. Хляб

Нишестето в хляба много бързо се превръща в захар, а тя е последното нещо, от което се нуждае тялото ви след тренировка. Все пак, ако се налага да ядете хляб, по-добре той да бъде пълнозърнест. Изключете напълно белия хляб като възможност.

5. Плодови напитки

Плодовите напитки имат високо съдържание на захар, за която вече обяснихме, че не трябва да присъства в храната след тренировка. Най-добре пийте вода, а ако искате нещо различно заложете на студен билков чай. Чаша кокосова вода също е вариант.

6. Яйца

Яйцата се считат за подходяща храна след тренировка, тъй като съдържат протеини и холин. Задължително обаче е те да не бъдат пържени, за да се избегне тяхното омазняване. По-добре яжте варени яйца.

7. Млечни шейкове

Шейковете са добре, стига да знаете какво точно попада в блендера. Ако млечните шейкове са направени с плодове, съдържанието на захар в тях става много висока. Затова вместо млечен шейк пийте с бадемово или обикновено мляко.

8. Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци са полезни, но вие имате нужда от храна, която да възстанови мускулите ви и да поддържа метаболизма. Диетолозите предлагат да добавите високо протеинови добавки към зеленчуците. Това може да бъде хумусът или киселото мляко.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

кънчо ( преди 10 години )
Това са глупости. Аз знам, че точно след тренировка може да ядеш захар и шоколад.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ani ( преди 11 години )