IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които не подозирате, че допускате по време на тренировка

20 ноември 2012 11 40

Отслабвайте, но без риск от наранявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Тренирате успешно – във фитнеса се потите поне по час и половина, а навън винаги вървите пеша, когато времето го позволява. Тогава защо гърбът ви ви боли и все още не може да се поберете в онези тесни дънки? Отговорът може да се крие в наложените погрешни схващания за тренировка, които саботират вашите усилия. Ето и кои са най-честите грешки по време на упражнения:

1. Хващате се за дръжките на бягащата пътека

Разбира се, по този начин ви е по-лесно, защото частично подпомагате тялото си, докато тичате. Това обаче е грешен подход, тъй като чрез него изгаряте по-малко калории, твърди доктор Мишел Олсън. Плюс това рискувате да получите травма, заради неподходящата стойка на тялото.

2. Разхождате се, докато вървите

По-бавният темп може да е по-лесен за вас, но със сигурност няма да изгорите толкова калории, колкото трябва. Според треньора Том Холанд хората често надценяват своя разход на калории - „Опасността е в яденето на кроасан и мисленето, че един час разходка ще изгори приетите калории“. Решете проблема, като забързате темпото, с което вървите.

3. Седите твърде високо или ниско на колелото

Според доктор Олсън това може да създаде напрежение в долната част на гърба. Когато седалката е твърде ниско, тя възпрепятства на пълното използване на квадрицепсите и прасците. От друга страна твърде високата седалка може да опъва ахилесовото сухожилие. Стремете се кракът ви да е почти прав, когато отива надолу при въртенето на колелото.

4. Бутате и дърпате повече с ръце, когато се упражнявате на кростренажор

Това поставя по-голям фокус върху ръцете и свежда до минимум тонизиращите ползи от работата с краката. По този начин се уморявате и по-бързо, защото ръцете не са толкова издръжливи, колкото краката. Разбира се, помагайте си с ръцете, но в никакъв случай не компенсирайте работата на краката с тях.

5. Използвате долната част на гърба, когато тренирате на гребния тренажор

Силата трябва да идва от краката и безпроблемно да се прехвърли върху горната част на тялото. Навеждането напред и дърпането поставя под огромен стрес долната част на гърба и може да доведе до наранявания, казва Холанд. Започнете упражнението със свити колене и ръце, достигащи до дръжката. Тогава изпънете краката си и дръжте ръцете си изпънати до коленете. След това стегнете ръцете в лактите си, докато дръжката не се доближи до горната част на стомаха.

6. Заставате неправилно на степера

Честа грешка на трениращите е, че застават неправилно на степера, за да си спестят малко усилия. Прехвърлянето на голяма част от тежестта върху китките, може да раздразни сухожилията, които минават през карпалния тунел. Правилната стойка включва изправено тяло с китки, прибрани до тялото. Ако ви трябва баланс, може да докосвате дръжките отстрани с върха на пръстите си.

7. Използване на леки гирички

Най-често по-леки гирички използват жените, тъй като се страхуват, че ще увеличат мускулния си размер. Истината е, че той идва главно от тестостерона, казва доктор Олсън. По-тежките гирички запазват мускулите и повишават костната маса.

8. Не регулирате правилно тежестта на фитнес уредите

Според доктор Рубенщайн неправилното използване на уредите може да доведе до ставни проблеми с течение на времето. Имайте предвид, че първоначално фитнес уредите за силови тренировки са били предназначени за използване от мъже. На пазара вече има произведени уреди, които са адаптивни и към жените. Въпреки всичко не всички уреди са пригодени за нуждите на жените, така че внимавайте. Най-добре се консултирайте с инструктора в залата какво е най-добре за вас.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари