IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се спре мускулното стареене?

2 април 2013 12 40

Може би е по-добре да си лежите на дивана

Сара Джесика Паркър е принудена да намали тренировките си, заради изпъкнали вени по ръцете; Снимка: Reuters

Сара Джесика Паркър е принудена да намали тренировките си, заради изпъкнали вени по ръцете; Снимка: Reuters

Милиони хора по света са превърнали фитнеса в своя религия. Те тренират всекидневно, за да поддържат тялото си стегнато и за да изглеждат по-млади, отколкото са всъщност. За голямо разочарование на мнозина, процесът на стареене не може да бъде забавен, дори да прекарват в тренировки по 20 часа всеки ден.

Според учени редовните физически упражнения няма да предотвратят процеса на мускулно стареене, по време на който мускулите губят своя тонус и форма. Новите разкрития развенчават тезата, че до голяма степен бездействието е отговорно за загубата на мускулна маса при възрастните хора. Професор Джейми Тимънс заявява, че според новите изследвания твърденията за връзка между мускулното стареене и липсата на физически упражнения е неправдоподобно.


Учени изследвали промените в човешкия мускул, които настъпват с годините. Оказва се, че биологичните промени не се влияят от физическата активност. Всъщност тренировките могат да донесат функционални ползи на някои хора, но не и да спрат загубата на мускулна маса, пише вестник Daily Mail. Според доктор Тимънс една четвърт от хората просто не могат да увеличат своята мускулна тъкан, колкото и физически упражнения да правят.

Изследователите открили специфични химически маркери за стареене на мускулите. След като идентифицирали химичните подписи, учените успели да наблюдават как мускулите реагират на физическо натоварване. Резултатите от експеримента показали, че упоритата работа във фитнес залата няма да предотврати мускулното стареене. Основният проблем със стареенето е загубата на мускули, което не се повлиява от физически упражнения при 25% от хората.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 11 години )
Възрастните хора,които се движат и спортуват,изглеждат и се чувстват много по-добре от обездвижените и отпуснати дебелани,дето дремят пред блоковете.Това е важното,а не дали стават за мис и мисис баба
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар