IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видове водна гимнастика

29 юли 2015 11 15

Инструктор Антоанета Атанасова разказва за водния спорт

Снимка: istock

Снимка: istock

Tialoto.bg стартира нова рубрика „Фитнес съвети от треньори“, в която професионални инструктори ще дават съвети за хранене, тренировки, упражнения и режими, специално за читателите на сайта.

Днешната статия е продължение на материала, посветен на атрактивния спорт аквагимнастика и за него разказва инструкторът от фитнес център SkyGym Антоанета Атанасова.

Видовете водни гимнастики:

Barre au sol sol: Гимнастика, заимствана от тренировката на класическите балетисти. Означава „стенката на пода“. Упражненията, които в класическия балет се изпълняват на стенка в barre au sol се изпълняват на пода. Релаксираща гимнастика, която изправя стойката, помага срещу болките в гърба, прави тялото слабо и гъвкаво.

Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода – Aquaexerciece или AquaBarre au sol (аквабаросол).

Cardio Combo: Комбинира няколко кардио стила. Обикновено аеробика, степ аеробика, тае бо. Аеробна тренировка, която може да се провежда със средна или висока интензивност, доста натоварваща и енергоемка. Този стил се практикува и във водна среда (плитък басейн или в морска вода), като тя подпомага по-бързото изгаряне на калории — Aqua Cardio Combo (аквакардиокомбо).

Body Shaping: В превод означава „оформяне на тялото“. Обикновено се комбинират степ аеробика, работа с тежести и упражнения за определени проблемни зони. Този стил се практикува и във водна среда, като тя подпомага по-бързото изгаряне на калории – Aqua Body Shaping (аквабодишепинг).

Тае bo: Високоинтензивен стил, който комбинира аеробните движения и хореография с удари с ръце и крака от кикбокса и таекуон-до. Този стил, противно на все по-танцувалните тенденции в груповите кардио тренировки, съчетава по много добър начин динамиката на аеробиката с прецизността на изпълнение на ударите от бойните изкуства. Развива координацията на тялото, издръжливостта, гори много калории. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във плитка вода – Aqua Тае Ьо (акватайбо).

H.E.A.T. Program – High Energy Aerobic Training: Това е оригинална лицензирана тренировъчна програма, която пресъздава планински поход върху тренировъчна платформа, подобна на пътека за бягане. По време на тренировката се променя темпото на натоварване, както и наклонът на платформата. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува в плитка вода вместо наклонена платформа, което го превръща в още по-енергоемък стил.

Body Pump (Телесна сила): Силов стил, при който с помощта на лост и различни тежести се работи върху основните мускулни групи. Много натоварваща тренировка, която успешно може да замени натоварването във фитнес центъра. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува в средно плитка вода.

Bally Dance: Стил, в който се използват основните движения от ориенталските танци. Ниско до средно динамична тренировка, в която се натоварва цялото тяло, като акцентът е върху корема. В превод означава „танц с корема“. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода до кръста и тяло и раменен пояс над вода.

Fat Burning Yoga (Йога за изгаряне на мазнини): В този стил се съчетават йогийски асани с упражнения, които натоварват определени мускулни групи. Редуват се стягащи и разтягащи мускулни движения. Цели се без натоварване на сърцето да се постигне горене на мазнини и оформяне на тялото. Ниско динамичен стил, подходящ за хора, които не искат или не трябва да правят кардио тренировка. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във много плитка вода до кръста в седяща поза, много ефективен е в морска вода.

Салса аеробика : Този стил възниква в отговор на все по-засилващата се тенденция в масовата аеробика да се набляга на танцувалния момент. Съчетава се аеробното натоварване с основните стъпки от различните стилове салса. Много атрактивна средно динамична тренировка. Подобен стил е и Дене Аеробиката. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода до кръста и тяло и раменен пояс над водата.

Комбинирана гимнастика: Този стил комбинира различни стилове, различни типове натоварване, динамика и интензивност. Може да бъде със средна или висока интензивност. Тази тренировка е доста свободна като съдържание и зависи от виждането на конкретния инструктор. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода до раменния пояс.

Total Body (Цяло тяло): Ниско до високоинтензивен стил, при който се работи комплексно върху цялото тяло. Комбинира работа върху проблемните зони по различни методи и с различни уреди. Трайно гори мазнините, особено във водния вариант, където водната среда ускорява процеса на разграждане.

Hi – Low Combo (Комбинирана висока и ниска интензивност): Динамичен стил, съчетаващ висока и ниска интензивност на натоварване, което активира горенето на мазнини. Обикновено се изпълняват различни аеробни комбинации, развиващи пространственото мислене и координацията на тялото. Във водна среда се използва възможността на хоризонтално и вертикално телолежане, за повишаване ефективността на комплекса.

Spinning: Интервална кардио тренировка, която се провежда върху специални велоергометри. Смяната на темпото при натоварване прави тази тренировка много енергоемка. Натоварва добре цялото тяло, щадяща е за ставите. Този стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода – Aqua Spinning (акваспининг).

Воден волейбол: Водният волейбол носи изцяло спортните черти на класическата игра, но при облекчени условия на терена: размери, височина на мрежата, тежест и големина на топката.

Воден баскетбол: Водният баскетбол носи изцяло спортните черти на класическата баскетболна игра, но при облекчени условия на терена: размери, височина на коша, диаметър на ринга, тежест и големина на топката.

Воден хандбал: Водният хандбал носи изцяло спортните черти на класическата игра, но при облекчени условия на терена.

Аквапилатес упражнения: Основен принцип в системата аквапилатес е контролът, осъзнаване на дишането, координацията и отпускане и стягане на мускулатурата.

Характерна черта на системата е много бавното изпълнение на упражненията, без прекъсване, краят на едно упражнение се явява начало на следващото. Така всички движения водят към хармония, добро настроение и липса на болка. Началното равнище на техниката обхваща около 500 упражнения, които са за разтягане и натоварване на мускулатурата. По време на практиката концепцията е много важна, за да се постигне хармония между духа и тялото, както и правилно усвояване на полезните за дишането упражнения и развиване на качества по мускулни групи.

Аквайога: Комплекс упражнения насочени към преодоляване на ограниченията в тялото подпомогнати от водната среда. Йогическите зони позволяват оптимизиране на състоянието и работата на дихателната, кръвоносната, храносмилателната система, помага за нормализирането на хормоналния баланс в организма, поддържа в добра форма имунната система, съхранява яснотата на ума, значително укрепва нервната система на организма и подобрява психичното състояние на човека. Важно е да отбележим, че не всички асани са приложими във вода.

Фейсформинг: Същността му се състои в това, че с помощта на техники от индийската йога се заставя лицето да младее. Фейсформинг е основан върху два основни принципа.

Първият принцип е комплекс от специализирани физически упражнения насочени към усилване и раздвижване на лицевите мускули. Вторият е ментален, съставляващ концентрация и осъзнато насочване на мисълта за напрягане и разхлабване на отделни части на тялото и в частност на лицето. Практикува се в топли минерални басейни или бани.

Водните гимнастики или активности във водна среда се предлагат на хора, които не умеят да плуват. По този начин клиентите не се лишават от рекреативния и козметичен ефект на водата, но изпълняват предложената аквапрактика в плитката част на басейна (0,5 – 1м).

Аквафитнес: Очевидно е, че спортът е едно от задължителните условия по пътя към красива и стегната фигура. Днес асортиментът от фитнес клубове може сериозно да ви озадачи – изборът ви е толкова голям, че моментално се превръща в проблем. Голямото предимство на аквафитнеса е, че не упражнява натиск върху ставите, защото водата омекотява движенията и отнема от натоварването. Затова може да се практикува от хора с наднормено тегло и с болни стави, от бременни и дори от оперирани. Упражненията се правят в плитката част на басейна и краката опират дъното.

Той натоварва равномерно всички групи мускули, като използва съпротивлението на водата. Упражненията не крият риск от травми, защото цялата тежест на тялото „лежи“ във водата.

Най-голяма полза има за мускулите на гърба и на корема, които се оформят хармонично.

Аквафитнесът е ефективен спорт за отслабване. Той топи килограми, защото бързо се изгарят калориите. Съпротивлението на водата е близо 12 пъти по-голямо, отколкото във фитнес залата.

В басейна тялото има нужда от допълнителна енергия, за да поддържа терморегулацията си, което засилва процеса на горене на калории. Заедно с отслабването водата масажира и стяга мускулите.

Подводният масаж намалява обиколките на бедрата и заглажда целулита. Ефектът се усеща и по дрехите. Упражненията се изпълняват с гирички или нудели от дунапрен. Във водата те служат за дръжки, осигуряват опора и ви държат на повърхността.

Начинаещите започват с колани, които служат за пояс и дори тези, които не могат да плуват, без проблеми може да се включат в групата. Основател на водния фитнес е Джим Маклей.

Автор: инструктор Антоанета Атанасова.


Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари