IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 случая, в които да избягвате високоинтензивните тренировки

8 август 2019 06 00

Те само ще ви навредят

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Високоинтензивните интервални тренировки (т. нар. HIIT) придобиват голяма популярност през последните няколко години и има защо! Те са хем кардио, хем работят за изграждане и уголемяване на мускулите и повишават издръжливостта, което ги прави предпочитана тренировка, когато желаете да отслабнете или да се сдобиете с повече релеф.

Колкото обаче са ефективни, толкова са и предизвикателни и човек не трябва да се хвърля в тях без да има представа всъщност какво го чака. Тези тренировки не са препоръчителни за всеки, тъй като изискват определено ниво на физическа подготовка и да сте напълно здрави.

Ето 4 случая, в които не трябва да се впускате в подобно интензивно спортуване:

Имате сърдечни проблеми

HIIT са силноинтензивни тренировки, които натоварват сърцето. При тях кръвообращението се засилва, също така и притокът на кислород към сърцето и мускулите. Като цяло подобен стрес само укрепва сърцето, но не и ако вече имате някакви сърдечни проблеми. Консултирайте се с лекар преди да се впуснете в този тип тренировки.

Не сте правили подобно нещо досега

Това са тежки тренировки, които поставят цялото тяло и мускулите в състояние на стрес. Ако нямате двигателна култура и не сте се занимавали с подобна физическа активност, е препоръчително да започнете с нещо по-леко и постепенно да увеличите натоварването.

Страдате от някакви наранявания

В случай на някакво нараняване (навяхване, разтежение, прищипан нерви дори остра мускулна треска) по-добре изчакайте да се възстановите напълно преди да се впуснете в интензивно трениране.

Правите такива тренировки прекалено често

HIIT не е нещо, което трябва да се прави всеки ден. Тези тренировки са предизвикателство за тялото, на което не трябва да го поставяте постоянно. В противен случай рискувате да претренирате и да нанесете поражения на мускулите, тъй като няма да имат достатъчно време за възстановяване.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари