IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тичане навън или на бягаща пътеката?

25 август 2019 12 00

Позитиви и негативи и как да изберете

Снимка: Pixabay

Всеки, който обича да тича – за здраве, тонус или форма – има своите предпочитания. Хората, които живеят близо до паркове и училища, предпочитат да бягат на открито, докато други път са ревностни фенове на бягащата пътека.

Какво значение има мястото за бягане и обстановката влияе ли на ефективността на този вид тренировка?

Плюсове да тичате на открито

Според експерти тичането навън ангажира повече мускулни групи и гори повече енергия. Причината е, че навън вие тичате на неравна повърхност и имате „препятствия“ като завои, вятър и други условия, които ви карат да се морите повече.Това от свия страна помага за заздравяване на костите и повишаване на издръжливостта, твърдят учени от университета в Мисури.

Бягащите пътеки, от друга страна са създадени така, че да неутрализират всякакви земни препятствия, за да пазят сухожилията и са по-щадящи за цялото тяло.

Кога да тичате навън?

Няма причина да не тичате навън, даже е препоръчително, ако се готвите за маратон или някакво състезание. Имайте предвид обаче, че е хубаво да не тичате на асфалт постоянно, а и върху тревни площи, за да не натоварвате излишно стъпалата.

Друг бонус на тичането навън е, че чистият въздух и слънцето тонизират тялото, повишават настроението и ви зареждат с витамин Д. Бегачите на открито страдат по-малко от депресия и имат повече енергия, от тези, които тичат на бягащата пътека.

Плюсове да тичате на бягаща пътека

Бягащата пътека ви дава удобството да тичате, когато си искате и да не се съобразявате с метеорологичните условия навън. Тя ви дава една възможност да спортувате в една контролирана обстановка, където вие може да определяте темпото, трудността.

Количеството кислород, което поемате при джогинг навън и на пътека е едно и също, така че процесите, които се случват в тялото са едни и същи. Тичането на пътека също така може да ви спести някои контузии и то е препоръчително, ако самите вие сте имали някакви проблеми или контузии и ви трябва по-стерилна и безопасна обстановка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари