IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влюбвате се в нов вариант на бившия?

25 юли 2020 21 00

Ето и причините

Снимка: Pexels

Наскоро сте имали тежка раздяла и се кълнете, че повече няма да излизате с човек, който дори малко прилича на бившия ви. Имаме лоша новина за вас! Вероятността отново да се съберете с подобен „типаж“ е много голяма. Ето и какво казва изследването по темата:

Изследване на американската Национална академия на науките, публикувано в сп. Proceedings, предполага, че хората често се оглеждат за любов в типажи, наподобяващи последния им партньор.

„Често срещано желание от страна на тези, преживели раздяла, е да търсят човек, който не прилича на предишната им половинка. Това е породено от разочарованието им от провалената връзка. Но нашето изследване вижда категорична тенденция същите тези хора да продължават напред с партньори, приличащи на предходните“, обяснява водещият автор на изследването Йобин Парк от университета в Торонто, Канада.

Учените са направили своите изводи на база многогодишно проучване на двойки и семейства (332 участници) от различни възрастови групи, като са сравнявали настоящите партньори с тези от предишните им връзки.

Причините

Човек си е създал конкретни навици, когато е бил във връзка с друг и търси човек, с който да продължи „да бъде себе си“. За да се получи така той подсъзнателно подбира половинка със сходни черти на бившия партньор с идеята да не излиза от статуквото, на което е свикнал.

С възрастта хората също така не искат да рискуват или да попадат в някакви емоционални приключения, затова търсят нещо, което им е познато – дори на подсъзнателно ниво.

Ако връзката е приключила скоро, на практика човек няма много време да се отърси от нея и неусетно влиза в нейно продължение с новия човек, което минимализира емоционалната рана, ако двамата мъже си приличат (новият и бившият).

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари