IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: Омъжих се, но не мога да забравя голямата си любов

26 януари 2020 21 00

Какво съветва психологът?

Снимка: Istock

В първи курс се влюбих в един мъж. Той ме ухажваше дълго, говореше ми красиво. Но тъй като тогава имах връзка с друг, не предадох гаджето си и казах на ухажора си, че не можем да продължим връзката. Оттогава не мога да го забравя, периодично го сънувам.

И като се замисля или си спомням моменти от миналото, или си представям отношенията, които бихме могли да имаме. Добре знам, че той не е другата ми половинка, наистина не искам да съм с него. Дори по време на ухажването му видях, че имаме различни вкусове и възгледи. Освен това съм омъжена и обичам мъжа си. Как да се отърва от мислите за моята студентска любов? Не искам той да „живее“ в главата ми.

Анастасия, 26 г.

Не можете просто да вземете и да изхвърлите този, който „живее“ в главата ви. Нашата памет съхранява факти, заредени с емоции, чувства, значими преживявания. Според това, което изпитваме, можем да разберем себе си, истинските си нужди, истински желания. И в съня идват най-скритите, неосъзнати чувства. Когато се събудите, вече „работи“ умът и става ясно, че по определени критерии не сте съвместими.

Ухажването и думите на този човек са ви докоснали, което е било важно за вас. Опитайте се да не бягате от спомените, но преоценете всички чувства от този период. Може би спомените нахлуват не заради самия човек, а заради емоциите и мислите, свързани с времето, когато сте формирали ценностите на женствеността.

Може би пък споменът е толкова ярък, защото сте му отказали, тъй като сте били във връзка, но сте предали чувствата си.

Непълноценните, неясни взаимоотношения могат да доведат до сънища и да събудят мечтите.

Поговорете с психолог, за да изясните скритите си преживявания, които ви вълнуват, нарушават спокойствието в семейния ви живот. Написахте, че сте се разделили с мъжа, когото харесвате, защото сте искали да останете честни с първия си избор. И все пак сте влезли във връзка.

Може би принципите ви са ви тласнали да се откажете от този човек, но сърцето все още не е успяло да се съгласи с вашето действие. Не сте минали през тези отношения докрай, не сте била разочарована. Затова образът му остава в паметта.

Инна Чиркова, психолог, psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари