IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: Имам мъж, харесва ме, но не е готов за сериозна връзка

2 януари 2020 18 00

Какво отговаря психотерапевтът?

Снимка: Pixabay

Преди година се разведох със съпруга си след 7 и половина години брак. Нямаме деца. Причината за развода основно е пиянството му. През последната година срещнах двама мъже, които сякаш кореспондираха с идеите ми за бъдещ партньор. Първият мъж се разведе по едно и също време с мен, като любовник и партньор беше великолепен. Но когато му предложих да се премести при мен и да започнем сериозна връзка, той просто избяга. Без обяснение. После ми изпрати писмо, в което написа, че не иска да създава семейство, докато не постигне достатъчна материална сигурност.

След няколко месеца случайно срещнах друг разведен мъж. Той е на 36 години, има дъщеря, живее с него. По принцип този тип мъже не ми харесват, но наистина исках да продължа комуникацията с него. Отидохме на театър, след това ме покани на семейна вечеря и се запознах с дъщеря му. Той подчерта, че аз съм втората жена, която посещава къщата му след неговия развод преди 4 години. Продължихме да комуникираме, всичко беше наред, мислех, че ме харесва. На въпроса ми защо не станат по-близки отношенията ни, той отговори, че все още не е готов. Мисля, че той няма друга връзка. Как мислите, след 4 месеца комуникация не е ли време да преминете на ново ниво? Може би не го интригувам достатъчно? Какво да направя, за да не изгубя този човек?

Ирина, на 31 години

Ирина, според мен, няма строги правила кога е възможно да се премине към ново ниво на отношенията и кога е твърде рано. Темпът на сближаване може да бъде различен – важно е той да е удобен и за двамата партньори. При вас двамата видимо не съвпада и това несъмнено възпрепятства развитието на вашите отношения.

Говорейки за себе си и за мъжете, споменавате за развода, който всеки от вас трябва да преживее. От това можем да заключим, че разводът е важна и съществена част от вашата лична история. Преминали сте през проблемен брак и изглежда, че искате да оставите неуспехите в миналото и сте готови за нова връзка. Но разводът често удря в способността на човек да се доверява отново.

Думите на мъжа, че вие сте втората жена, посетила къщата му от дълго време, могат да се възприемат по два начина. От една страна, това е висока оценка на вашите качества. Знаете ли какви точно ваши черти го привличат? Какво му харесва във вас?

От друга страна, може също така да се мисли, че сближаването с жена не е лесна задача за него, тъй като той е избирателен в контактите. Любопитно е, коя е била първата жена и какво се е случило с нея?

Освен това той е и бащата, отговорен за отглеждането на дъщеря си. Мислите ли, че той взема предвид, че къщата, в която ви е поканил, е не само негова, но и на детето? Той чака ли нещо конкретно от вас в този смисъл?

Не е лесно да се отговори на въпроса какво бих направил на ваше място. Вероятно бих взела предвид, че неподготвеността на човек за сближаване може да бъде свързана с неговата лична история, а не с моите неуспешни стратегии. Бих се опитала да призная правото му да избира темпото, което му е подходящо.

Люси Микаелян, психотерапевт, за psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
С една дума -нямаш мъж.Имаш гадже.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар