IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завист във връзката – на какво се дължи?

7 март 2020 21 00

Някои партньори не се радват на успеха на другия

IStockphoto

Случвало ли ви се е да се приберете у дома и да нямате търпение да разкажете на половинката си за деня ви, но с влизането да се сблъскате с безразличие? Усещате ли, че на моменти човекът до вас като че ли не се радва на вашите успехи и е прекалено критичен/критична? Тези моменти са често срещани в една връзка, особено когато става дума за сходни характери, които искат да държат контрола в свои ръце.

Понякога несигурността в самите вас може да породи в главата ви съмнения, че не сте дооценени от половинката или да ви накара да мислите, че изпитва известна доза завист към онова, което сте постигнали. Друг път, когато единият е застрашен по някакъв начин или крие нещо, може да се държи по този начин, обясняват психолози.

„Обичам да се поддържам. Винаги съм с перфектно изгладени дрехи и безупречни грим и прическа. Въпреки това, точно преди да изляза, гаджето ми често ми прави забележки за външния ми вид, които ме карат да се чувствам неуверена“. Това споделя пред „Femina“ 29-годишна жена, която за пръв път започнала да се дразни от приятеля си, когато ѝ казал, че иска да носи къса рокля, защото желае цяла вечер да я гледат в краката. По думите ѝ, вместо той да ѝ каже, че е много красива и е нормално да я гледат всички, той направил коментар за това, че търси свалки.

Според експерти, няколко са основните фактори, които карат партньорите да завиждат на половинката си или ги карат да се чувстват неуверени в себе си. Те започват от възпитанието, до страха от пренебрегване и чувството за собственост. Ето кои са:

спор, връзка

IStockphoto

Твърде консервативно възпитание

Когато говорим за това колко динамична ще бъде една връзка, възпитанието на мъжа и жената имат голямо значение. В миналото жената се е грижила за домакинството, децата, а мъжът е бил онзи, който се е смятал за стълба в семейството и го е финансирал. Сега ролите вече се размиват и все повече жени работят наравно с мъжете. Да не говорим, че има и такива, които взимат повече от половинките си.

Когато жената израства по-бързо от мъжа в професионален план, това става повод за завист и конфликти от негова страна. Има много двойки, които стигат дотам заради това, че партньорите непрекъснато се съревновават и комуникацията между тях липсва. Много мъже продължават да вярват в патриархалните отношения, в които жената е домакиня и няма свое собствено мнение.

Страх от изоставяне

Много хора са израснали в среда, в която конкуренцията е била на преден план. Още като деца те са научени да се съревновават с другите и продължават това и във връзката. В един момент, ако другият има по-голям успех, се появява страхът от изоставяне. Едва ли не, те смятат, че когато половинката има по-добър финансов статус, бързо ще ги замени и ще започне нов начин на живот, а това невинаги се оказва вярно.

Чувство за отхвърляне

Един от недостатъците, които израстването в кариерата носи на връзката, е че този, който има по-малко успехи на работното място, започва да ревнува. Той се чувства отхвърлен и си измисля какви ли не поводи, за да направи скандала. Мъжът или жената се радват за половинката си, но виждат на първо място това, че тя ще бъде все по-заета и няма да им обръща достатъчно внимание. Понякога неспособността да му/ѝ каже, че иска да прекарват повече време заедно, става повод за неразбирателство.

двойка IStock

IStockphoto

Как да се справите, когато усетите ревност и неразбиране?

Студено отношение, избягване на срещи с ваши приятели или колеги, липса на заинтересованост към разговора, твърде голяма критичност, са знаците, по които може да познаете, че нещо не е наред и най-вероятно има ревност или раздразнение от вашите лични постижения.

Според семейни терапевти, когато имате подобен проблем, наблюдавайте добре поведението на половинката, но не си правете прибързани заключения. Понякога завистта или неразбирането от другата страна идват заради това, че не си говорите достатъчно или не отделяте повече от свободното си време, за да правите любимите ви неща заедно. Изтъкнете колко е важна неговата/нейната подкрепа и оценка за това, което правите и припомнете, че вашите успехи ще допринесат за връзката ви.

Ако искате да запазите хармонията в отношенията, не бъдете твърде горделиви. Помислете дали поведението на другия не е предизвикано от самите вас. Бъдете търпеливи и се изслушвайте. Опитайте се да си изясните къде е дразнителят.

Когато наистина половинката ви има основание, че почти не се засичате вкъщи заради работата, претеглете предимствата и недостатъците и помислете кое си струва повече. Не рискувайте да изгубите любимия си човек заради своите свръхамбиции.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари