IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака, че страдате от емоционален тормоз във връзката ви

18 февруари 2020 17 30

Личното пространство е важно за всеки

Снимка: iStock

Емоционалният тормоз е много коварен. Той приема много форми и е труден за разпознаване. Според психолога Денис Рене, емоционалният тормоз може да варира от „крещене, обида към партньора, коментар за визията му или нарочно навлизане в личното пространство на другия“. Също така може да се опише и като физически, сексуален и финансов тормоз.

Самите насилници също могат да се прикриват добре. Те може да изглеждат като харизматични и очарователни хора, които изчакват връзката да премине на по-сериозен етап, за да разкрият истинската си същност. Рене споделя, че насилниците често манипулират партньорите си и ги карат да си мислят, че това поведение е романтично.

Други фактори, като финансов тормоз, в който насилникът контролира всеки разход на половинката си, също може да се превърне в причина, поради която жертвата да не може да избяга. Също така, потисникът се опитва да убеди партньора си, че той не заслужава по-добро.

Ето 5 признака, които показват, че вие или ваш близък е жертва на емоционален тормоз от страна на половинката си:

1. Агресията им често е насочена към вас

Страстта между двама души трябва да идва от любовта, която те споделят. В някои филми или сериали, често тя се представя като непредвидени действия или пък агресия, която постепенно преминава в любовна игра. Да, всяка двойка има своите лоши моменти и несъгласия, но един конфликт трябва да бъде разрешен чрез конструктивна комуникация, а не чрез крещене.

емоционален тормоз

Снимка: iStock

„Насилникът често изглежда като спокоен и обран, когато е около другите хора, но това рязко се променя, когато сте вкъщи“, казва Рене пред „Allure“. Тя добавя, че много внимателно трябва да преценявате ситуациите, в които агресията на другия е насочена към вас.

Например, добре е, когато той/тя ви се ядоса, защото сте счупили любимата му/ѝ чаша, но не е добре, когато ви се разкрещи за това. В този момент се прекрачва границата на яда и се преминава към чиста агресия.

2. Критикуват външния ви вид

Случвало ли ви се е да си купите дреха, която много ви харесва и нямате търпение да я покажете на половинката си? Искате да чуете и неговото/нейното мнение и се надявате то да съвпада с вашето. Това, което чувате обаче никак не съвпада с това, което сте очаквали.

3 неща, които никога не трябва да променяме заради него

Според Рене, критиката към облеклото на партньора от страна на насилника може да бъде замаскирана като вид защита. „Може да ви кажат, че не иска околните да ви гледат провокативно или пък да получавате нежелано внимание“.

3. Обижда ви, но след това се извинява

Партньорът ви никога не трябва да използва пренебрежителен тон, когато ви критикува. Думи като „жалък“, „глупав“ се считат за словесен тормоз. Насилниците често си измислят и обидни прякори за своите жертви, с които се опитват още повече да смачкат самочувствието им.

След като избухнат те могат да се опитат да спечелят отново половинката си с мили жестове и молба за прошка. Разбира се, не пропускат и обещанията за промяна в поведението си, което много рядко се случва.

емоционален тормоз

Снимка: iStock

„Често насилниците твърдят, че използват тормоза си, за доброто на връзката“, казва Рене. След подобни случки, те могат да прикриват поведението си за кратко, но нравът им със сигурност отново ще се прояви.

4. Постоянно ви питат за местоположението ви

В първите месеци на връзката ви, най-вероятно не спирате да си пишете с партньора си. Постоянно искате да знаете какво прави, къде се намира и какво мисли да хапва. Постепенно обаче тази нужда се изпарява, особено ако заживеете заедно. Все пак вечерта се виждате и това е времето, в което можете да поговорите за деня си.

От друга страна, всеки човек има нужда от лично пространство, което трябва да бъде уважавано. Затова, когато усетите контрол на всяка ваша крачка от страна на партньора ви, това означава, че се намирате в ситуация на емоционален тормоз.

емоционален тормоз

Снимка: iStock

Започвате да получавате съобщения, в които се пита къде сте, с кого сте и какво ще правите. Ако не отговорите веднага, телефонът ви звъни и отново се задават същите въпроси. Това не се спира докато не се приберете вкъщи, където разпитът продължава.

„Това поставя жертвата в постоянен страх за последиците, ако не отговори веднага“, казва психологът Холи Ричмънд.

Тя добавя, че хората, поставени в емоционален тормоз често смятат, че партньорът им си мисли, че правят нещо нередно. Според Ричмънд, насилниците прикриват желанието си за контрол чрез мили думи и казват, че не искат да изпитват липсата на половинката си.

5. Опитват се да избират приятелите ви

Дори в сериозна връзка, продължаваща дълги години, не трябва да превръщате партньора си в приоритет номер 1. Преди него/нея сте имали приятели, които са били до вас в тежките моменти и са ви помагали да преминавате през трудностите.

Половинката ви не трябва да се меси в отношенията ви с приятелите и не трябва да контролира времето ви с тях. Според експерти, насилниците често критикуват хората, с които се социализирате и се опитват да ви откъснат от тяхната компания.

Колко токсична е връзката ви?

„Ако вие усещате, че не правите нищо лошо, но партньорът ви твърди обратното, значи нещата няма да се получат“, казва Ричмънд. Тя добавя, че най-здравите връзки се крепят на уважение към личното пространство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Ч ( преди 4 години )
Всичко е абсолютно вярно и точно. Подтисканият партньор бавно, внимателно и постепенно бива въвлечен като в синдрома на сварената жаба. Оливие Клерк е обяснил това със жабата, която сложена в тенджера със студена вода, постепенно загряваща се - жабата просто ще се свари без да има сили и желание да изскочи навън.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар