IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

2000 удара с камшик, унижения и тормоз: Женските центрове на Саудитска Арабия

22 януари 2020 12 30

Тъмната страна на една държава, тръгнала към реформите

Снимка: iStock

През втората половина на 2019 година в Саудитска Арабия бяха приети няколко реформи, засягащи правата на жените. Това позволи на представителките на нежния пол да пътуват без мъжки придружител, както и да се записват в армията. Тези решения се възприеха от света като първите стъпки към едно ново начало, където мъжете няма да имат толкова голяма власт над жените.

Но една част от миналото на Саудитска Арабия все още остава жива. Става въпрос за затвори, в които млади жени са изпращани от своите мъжки настойници заради непристойно поведение. Центровете, както са определяни от правителството, се казват Dar Alreaya.

жени -

Снимка: iStock

Причините, поради които момиче може да попадне там, са неуважение към родителите или пък, ако остане насаме с мъж в затворено помещение. Правителството определя затворничките като правонарушителки. Според Insider, в момента на територията на Саудитска Арабия има 11 подобни „центъра“.

Насилие и унижение

За настойник на една жена в Саудитска Арабия се счита баща ѝ, брат ѝ или друг представител на мъжкия пол. Всеки един от тях може да я изпрати в подобен затвор, а в замяна получава пълна дискретност и анонимност. Същото важи и в случай, че човекът иска да прибере правонарушителката отново у дома. Ако пък никой не поиска тя да напусне затвора, момичето може да остане там завинаги.

Според правителството, тези центрове са за жените, които са се „отклонили от правия път“ и са под 30 години. Insider твърди, че в сайта на министерството се посочва, че тези домове са с добри социални и психологически условия. Животът вътре обаче не е документиран. Все пак, бивши затворнички и членове на организации за защита на човешките права твърдят, че ежедневието на момичетата е изпълнено с насилие, психологически тормоз, мизерия, насилствени бракове и редовни опити за самоубийство.

жени -

Снимка: iStock

Едно от тези момичета говори пред Insider за нещата, които е изпитала по време на своя престой в Dar Alreaya. Холуд Бариеда постъпва в затвора, когато е на 19 години. Получава присъда от 4 години затова, че е пиела алкохол в компанията на необвързан мъж, с когото не са роднини. Освен присъдата, тя получава и 2000 удара с камшик. В момента Бариеда живее в Германия и признава, че самотата е било едно от най-съкрушителните неща.

„Момичетата, които са държани в изолация, често започват да полудяват и да се нараняват сами“, казва тя пред Insider.

Холуд допълва, че е чувала от съседни килии как се чупят лампи или прозорци, за да може момичето да се нарани със стъклото. „Успях да преживея доста неща в Dar Alreaya. Знаех, че ако проговоря в Саудитска Арабия, ще ме върнат пак в затвора“, признава тя.

Друга бивша затворничка, чиято идентичност е скрита под традиционното облекло никаб, казва пред телевизия MBC през 2018 година, че тя и други момичета са били малтретирани и дори принуждавани да ядат това, което са повърнали.

„Вкарваха мъже вътре, за да ни бият. Понякога жените и младите момичета бяха подложени на сексуален тормоз, но никой не им вярваше“.

Сара Ал-Ахая, която е основател на феминистко движение в Саудитска Арабия и цели затварянето на затворите Dar Alreaya, казва пред Insider, че момичетата там са били принуждавани да използват прах за пране за къпане. „Жените там не живеят като човешки същества. Наказвани са всеки ден затова, че не са се подчинили на мъжкия си настойник или родителите си“, твърди Сара.

жени -

Снимка: iStock

Неправителствената организация „Human Rights Watch“ също е успяла да проведе няколко интервюта с бивши затворнички, които потвърждават слуховете за нечовешки условия. „Пазачите си водят дневник за това кога момичетата са в цикъл, защото тогава не могат да се молят. Редовно ги проверяват“, казва Ротна Бегъм, която е изследовател на Близкия Изток за „Human Rights Watch“.

„Затворничките, които са се противопоставили или са се опитали да се противопоставят на своите настойници, биват забравени от системата. И колкото и да са жестоки условията, в които живеят, обществото не се интересува от тях“.

Жените трябва да чистят помещенията, да четат и да наизустяват Корана и да се молят всеки ден. „Ако не го правят редовно, могат да бъдат изпратени на съд, в който да се реши какво да бъде тяхното наказание“, допълва Бегъм пред Insider.

Редовни опити за самоубийство

През юли 2014 година четири момичета, които са били затворени в Dar Alreaya в град Мека, са избягали и са опитали да се самоубият заедно. Опитите за прекратяване на живота са често срещани и в самите затвори.

Бариеда признава пред Insider, че една нощ е била събудена към 2 часа от силни викове. Когато станала от леглото, видяла голяма тълпа пред една от тоалетните, която се опитвала да влезе вътре. „Исках да видя, но ме беше страх какво ще намеря. Когато най-накрая влязох, видях една от приятелките ми, която беше опитала да се самоубие. Искала е да се задуши с дрехите си“.

Разходката на срама

Някои от затворничките в Dar Alreaya са публично засрамвани и са принуждавани да обикалят училища и университети, за да „предупредят момичетата какво следва, ако не се подчиняват на своите настойници“.

Въпреки многото интервюта на бивши затворнички, които определят условията вътре като ужасни, Хала ал-Досари твърди пред Insider, че центровете се различават. „Отношението към жените там се определя от персонала“. Тя добавя, че трябва да се разчита на хора, които имат опит и на които може да се разчита, че ще се държат нормално.

„Заради половото разделение и липсата на прозрачност, много от персонала злоупотребяват с властта и няма как жените да се противопоставят“.

Все пак, Хала ал-Досари твърди, че на някои от момичетата им е позволен достъпът до книги и научни доклади, както и групово да посещават молове или град Мека за религиозни празници. След като навършат 30 години, затворничките от Dar Alreaya са преместени в подобен център, който носи името Dar Aldheyafa, където могат да останат завинаги.

жени -

Снимка: iStock

Единственият изход оттам е чрез уговорени бракове. Ротна Бекъм казва, че това понякога може дори да е по-лоша ситуация от затвора. Мъжете идват с определени изисквания в Dar Aldheyafa, свързани с това как да изглежда бъдещата им жена.

Идва ли промяната?

Постепенно в Саудитска Арабия жените започват да получават все повече права. Това кара обществото да се възпротиви срещу подобни затвори като Dar Alreaya. Исканията към държавата са момичетата да могат да напускат затвора след като присъдата им приключи, дори и без мъжко позволение.

Ще успее ли обаче реформата да получи позволението на арабското правителство, остава да разберем.

Без алкохол, без близост: Условията за туристи в Саудитска Арабия

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари