IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-оптимистичен партньор – по-остър ум

4 април 2020 21 00

Според учени, връзката с такъв човек е по-здравословна

Pixabay

Оптимистично настроеният партньор е предпоставка за по-здравословна връзка и по-остър ум на стари години. Това показва проучване на група учени от държавния университет в Мичиган. Оказва се, че хората, които гледат по-положително на нещата са с по-добра когнитивна функция, което се отразява и на мозъка на тяхната половинка.

За целта на своето изследване, екипът проследява резултатите на близо 4 457 хетеросексуални двойки, които отговарят на въпроси за тяхното здраве преди и след пенсиониране.

Когато данните биват анализирани, се получава, че оптимистите имат по-добра памет. Освен това, те са склонни да се хранят по здравословен начин и да бъдат активни, в сравнение с песимистите, при които има намалени когнитивни способности.

Според проф. Уилям Чопик, който е ръководител на проучването, партньорът, който гледа с оптимизъм на бъдещето, може да даде добър пример на своята половинка, с което двамата да имат връзка, лишена от стрес и напрежение. По думите му, въпросното изследване доказва, че оптимизмът подобрява когнитивните функции и помага при болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

усмивка, двойка

Pixabay

Можем ли да бъдем по-оптимистични?

Социалната изолация и извънредното положение заради коронавируса ни карат да гледаме по-скоро песимистично, отколкото оптимистично. Въпреки това, оставането у дома и прекъсването на някои контакти имат и своите положителни аспекти.

Проф. Чопик посочва, че само 25% от оптимизма на човек е наследствен – тоест това е качество, което може да се придобие с времето. Той обяснява още, че голяма част от работата, свързана с промяната в личността, се върти около това дали човекът я иска и какво ще предприеме в тази посока, за да промени живота си. Ако е оптимист, той по-лесно може да се реши на стъпка напред.

Според специалиста, оптимизмът не е само да мислим положително. Той е по-скоро увереност или усещане за това, че се справяме и ще успеем.

„Оптимистите смятат, че успехите им идват отвътре. За тях неуспехите са следствие на външна намеса, тоест те не могат да контролират това. Така те се чувстват по-щастливи и могат да постигнат с времето онова, което искат“, допълва професорът пред „Healthline“.

прегръдка, двойка,

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари