IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да говорите с половинката за коронавируса?

24 март 2020 17 50

Изолацията ви може да предизвика противоречия

Снимка: Istockphoto

Последните две седмици бяха доста тежки за повечето от нас. Коронавирусът промени ежедневието на мнозина и работата от вкъщи, при това с половинката у дома, се наложи постепенно. А всеки знае, че когато двама души останат на едно място, често възникват противоречия. Да не говорим какво става, ако не излизат никъде с дни.

Дистанцирането от света ни донесе допълнителен стрес. Трябваше да потърсим предпазни маски и дезинфектанти, които бързо изчезнаха от аптеките, да се наредим на опашка, за да влезем в магазина, до който преди отскачахме, дори за да си купим кафе. Всичко се преобърна и сложи на изпитание отношенията с най-близките.

Сега ще ви попитаме – кога бе първото ви спречкване с любимия човек откакто си останахте у дома? Повечето двойки споделят, че още на втория ден от изолацията са започнали да прескачат искри и са се скарали. Е, това е съвсем нормално, все пак, в реалния живот сме свикнали да си даваме и известна свобода един от друг, а сега трябва да сме постоянно заедно.

Според психолози, именно кризисна ситуация като тази с разпространението на COVID-19 и извънредното положение в страната, може да раздели вас и половинката ви на два полюса. По-конкретно – да откриете, че не сте на едно и също мнение по определени въпроси. Така например може да спорите за носенето на маските или пък дали наистина ръкавиците предпазват от микроби. Колкото повече спорите, толкова по-несигурни и стресирани ще бъдете, обяснява семейният терапевт Алисия Муньос.

двойка Pixabay

Pixabay

Как да проведем нормален разговор за коронавируса с партньора си?

Ако до момента вашите разговори по темата за това как се промени животът ви заради коронавируса, са били напрегнати, опитайте се да изслушате другия без да го прекъсвате и разберете неговата гледна точка. Започнете на ново, за да изградите един конструктивен разговор, в който няма нападки и обиди, заради които се нервирате и двамата.

Може би трябва да обсъдите много неща – с какви пари разполагате и ще имате ли достатъчно средства, за да се издържате в следващия един месец; как и къде ще пазарувате; как е по-добре да дезинфекцирате дома си, за да се предпазите от микроби; трябва ли да носите предпазни маски, като излизате навън; кога ще платите конкретни сметки и кои може да разсрочите във времето. Тези и още куп други теми могат тотално да ви скарат, ако не знаете как да говорите нормално по тях.

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

1. Приоритизирайте връзката си

Независимо дали двамата живеете заедно или не, важно е да поставите връзката си сред основните ви приоритети. Ако сте притеснени заради ситуацията, споделете го с половинката. Покажете ѝ, че държите на нея и че не бихте позволили нищо да излезе на пътя ви.

В момент на социална изолация е добре да подкрепяте човека до себе си, както и да усещате, че той е готов да направи същото.

двойка, проблеми,

IStock

2. Стартирайте „меко“

Според семейния терапевт, началото на разговора трябва да бъде „меко“, тоест да не напряга страните по никакъв начин. Добре е да не говорите в единствено число, а по-скоро с „ние“, за да разбере другият, че държите на връзката ви.

Ако сте ядосани, че половинката ви не иска да носи маска, не изговаряйте нещо от сорта: „Ще видиш ти като се разболееш...“ или „Защо пак нямаш маска, колко пъти ти казвам вече да си я сложиш???“. Този тип обръщения моментално предизвикват „нажежаване“ на обстановката. Вместо да обвинявате и да се карате, просто обяснете нормално на любимия човек, че се притеснявате за него и му разяснете спокойно предимствата от носенето на предпазни средства. Също така му покажете, че го разбирате, обяснява Алисия Муньос.

3. Съсредоточете се върху чувствата си, а не върху „убеждаването“

Терапевтът разкрива пред Mbg, че всеки трябва да говори открито за чувствата си. Другият трябва да е наясно какво изпитвате в тази ситуация с пандемията. Вместо да се опитате да го убедите, че вие сте прави, като изтъкнете колко безотговорно се държи, опитайте се да говорите от сърце. Признайте си, ако ви е страх или че не искате да му се случи нещо.

двойка, конфликт

Pixabay

Така например ако кажете: „Помогни ми. Притеснявам се за теб и моето семейство. Искам да сте добре и всичко това да свърши по-бързо. Искам да сме заедно!“ е съвсем различно от „Не мога да повярвам, че за пореден път не си изми ръцете и не желаеш да носиш маска. Не те ли интересува какво мисля?“.

Също така, за да имате по-спокоен разговор, не стойте прави, а прегърнете половинката си, с което ще ѝ покажете за пореден път, че държите на нея.

4. Не се притеснявайте да говорите още по темата

Ако гледате поредната емисия новини и се притеснявате да започнете темата за общия ви бюджет, то дори да го скриете, това рано или късно ще ви скара. Ако не изясните темата за парите, дори покупките в магазина могат да станат повод за дрязга. Вие ще искате да спестите някой лев, а половинката ще настоява за скъп шоколад, който смятате за излишен.

хапване, двойка

IStock

Според семейния терапевт, ако при първия разговор не срещнете одобрението на другия, продължете по-късно, но с по-различен тон. Може да се извините, ако сте засегнали половинката си в началото и я помолите просто да ви изслуша.

След няколко дни прекарани в социална изолация, двамата ще успеете да се напаснете и да направите така, че да прекарвате приятно времето си заедно, като избягвате караници. A споделянето ще ви накара да се сближите повече.

Ако до момента сте имали проблем с комуникацията, сега е времето, през което да изгладите нещата. Не позволявайте темата за коронавируса и паниката да ви конфронтира.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари