IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 упражнения за раздвижване на врата и раменете

22 март 2020 12 00

Стоенето вкъщи води до схващания

Снимка: Pexels

Социалната изолация вече няколко дни контролира живота ни и доста хора останаха по домовете си. Работата от вкъщи се превърна в нормално нещо за голяма част от населението, а това означава, че движението е лимитирано до ходене до кухнята и банята.

Освен че заседяването не е добре за перфектната фигура, то се отразява зле и на мускулите ни. Вече усещаме схващане в гърба и врата, тъй като основната ни позиция е пред компютъра или вперили поглед в телефоните.

Най-вероятно много от нас нямаме професионални столове, които да поддържат гърба ни изправен, което още повече засилва болките и дискомфорта. Именно и това кара мускулите да не са в идеална позиция и да се създава стрес и скованост. Рамената също усещат напрежение и е време да се справим с тези проблеми.

Въпреки че нямаме възможност да ходим на фитнес, за да се раздвижим, има много лесни упражнения, които могат да се правят вкъщи.

1. Дълбоко дишане

Най-важното е да упражнявате правилно дишане. Според експерти, това ще освободи натрупаното напрежение в тялото и веднага ще почувствате свобода и облекчение. „Ако промените начина си на дишане, някои части от врата и рамената веднага ще се подобрят“, казва физиотерапевтът Лора Проберт пред „Glamour“.

Освен че ще ви помогне да премахнете мускулното напрежение, дълбокото дишане ще ви избави и от безпокойството и паниката, които в момента се засилват със социалната изолация и пандемията от коронавирус.

Как се прави: Затворете очите си и вдишайте дълбоко поне 5 пъти. Бройте до 5 при вдишване и издишване.

2. Наведете се напред със сключени ръце

За да противодействате на болката, която усещате в раменете, може да направите упражнение, което е препоръчвано от много физиотерапевти по света.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sarahm_yoga (@sarahmeyer____) on

Как се прави: Изправете се и разкрачете краката си на ширината на бедрата. Изправете колената и наведете тялото си напред към пода. Изправете ръцете зад гърба си и скръстете пръсти. Останете така за около пет до десет дълбоки вдишвания. 

3. Стенни ангели

Правили ли сте снежни ангели? Е, това е същото, но на стена. Според фитнес треньора Мат Делайни, това упражнение е добро за рамената и тяхната функционалност. 

Как се прави: Облегнете целия си гръб на стената и сгънете краката леко пред себе си. Сгънете ръцете си на 90 градуса и започнете да ги доближавате до стената. Първо опрете лактите си и след това се опитайте да докоснете стената с опакото на ръката. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tsewaiki. (@vickieeetse) on

След това започнете да изпъвате ръцете си над главата без да ги отлепяте от стената, след което се връщате в изходна позиция. Направете две или три серии с осем повторения.

4. Освобождаване на рамената

За хората, които по цял ден седят пред компютър, напрежението се усеща най-много във врата, рамената и гърдите. Според физиотерапевти, това упражнение ще им помогне да отворят предната част на рамената и врата, за да им позволи да успокоят мускулите си.

Как се прави: Седнете на стол и се облегнете назад. Поставете една от ръцете си в центъра на гърдите като палеца и показалеца ви докосват ключиците на лявото и дясното рамо. Дланта ви трябва да е опряна до тялото. 

Поставете другата си ръка отгоре на първата и натиснете леко гърдите си докато усетите напрежение. След това бавно започнете да движите ръцете си по цялото тяло докато не почувствате напрежение в раменете. Когато го усетите, спрете на място за около 30-40 секунди. Може леко да наклоните главата наляво-надясно и назад, за да раздвижите и врата.

5. Стенно разтягане

Когато ръцете ви работят по цял ден, тяхното движение е много ограничено. Затова трябва да го освободите с това лесно упражнение. Това, което ви трябва, е само една стена.

Как се прави: Застанете с лице към стената и поставете краката си на около 15 см от нея. Залепете дланите си към стената и опънете ръцете си нагоре. След това започнете да се навеждате бавно надолу, а главата ви трябва да мине между рамената. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YVES LORRAINE FERNANDEZ (@bendy_curves) on

Спрете, когато усетите напрежение и се задръжте в тази позиция за няколко дълбоки вдишвания преди отново да минете в изходна позиция. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари