IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс и целувки по време на пандемия – по-добре не!

21 март 2020 21 00

Изолацията повишава желанието за интимност, но...

IStockphoto

Изолирането от света влияе зле на психиката, но от друга страна е предпоставка за подобряване на интимния ни живот. Много хора остават сами у дома, докато други са с любимите си хора и имат възможността да им обърнат повече внимание. Но у мнозина възниква въпросът: „Мога ли да правя секс и да се целувам, когато има коронавирус?“.

По време на стрес и известна несигурност, която носи пандемията, най-нормалното нещо е човек да търси близост и да има по-голямо желание за интимни ласки. Но въпреки това, поради физическата близост COVID-19 може да се разпространи по-лесно.

Медиците съветват да не ходим на места, където има струпване на повече от 10 души. От друга страна, при по-големите семейства е трудно всеки да се самоизолира в отделна стая. Най-трудно е за партньорите, чиято връзка е подложена на изпитание.

коронавирус Pixabay

Pixabay

Дори и да живеете заедно, колкото повече ограничите физическия контакт, толкова по-добре за вашето здраве, обясняват специалисти пред „Teen Vogue“. По думите им, намаляването или спирането на секса и целувките, може да звучи като строга и налудничава мярка, но тя ще ви предпази от разболяване. Не се знае кой от двама ви може да е преносител на коронавируса.

Независимо дали сте тийнейджър или по-възрастен, трябва да обмисляте внимателно с кого ще контактувате. Това има значение не само за човека до вас, но и за вашето семейство, вашите баба и дядо, коментира д-р Майкъл Чанг, специалист по инфекциозни заболявания.

5 начина, по които коронавирусът променя всекидневието ни

Прегръдки, целувки, секс – всички те са форма на физически контакт, с който рискувате много по време на пандемия, обяснява медикът. И въпреки че все още няма много информация за това ново заболяване и неговото разпространение, по-добре е да се въздържате, защото COVID-19 се предава от човек на човек по въздушно-капков път.

Според д-р Чанг, вирусът може да се предаде чрез капчици от носа или слюнката в устата, а също така може да бъде в стомашно-чревния тракт, казва д-р Чанг.

Според лекаря въпреки, че коронавирусът не се предава по полов път, има много възможности да се разпространи чрез слюнката – чрез целувка, мастурбация, внезапна кашлица и други.

„Ако сте в ангажирана връзка и решите да общувате и потърсите утеха у партньора си, по-добре избягвайте секс и друг физически контакт“, посочва Нона Ароновиц и дава примери с това, че дори връзката ви тепърва да започва или е сериозна, има начин да запазите отношенията си по време на пандемия, дори и да не правите секс.

МИТ: Задържането на дъха за 10 секунди е тест за коронавирус

секс, двойка

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари