IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака на здравата връзка

8 март 2020 21 00

Партньорите трябва да се подкрепят взаимно

Istockphoto

С партньора си пътувате до различни дестинации, посещавате театрални постановки и нови ресторанти. Въобще, имате доста активен начин на живот, но означава ли това, че сте щастливи? За да си отговорите на този въпрос, първо трябва да помислите каква е връзката между двама ви.

На какво се основава една връзка, за да кажем, че е здрава? Според семейни консултанти, за да имат двама души истинска връзка, те трябва да се обичат и подкрепят, да могат да говорят на най-различни теми без да се притесняват и да се изслушват взаимно. Но когато това не е налице и единият тормози другия с поведението си, то отношенията стават токсични. Скандалите в двойката могат да са причина за нарушения в съня, силно главоболие, раздразнение и депресия.

Според проучване, резултатите от което са публикувани в „Personality and Social Psychology Bulletin“ през 2019 г., когато връзката между двама души е по-силна и се основава на романтика, това се свързва с по-добро здравословно състояние на партньорите.

Ако се съмнявате в човека до вас и се чудите имате ли бъдеще заедно, ето няколко знака, характерни за една здрава връзка:

връзка -

Pexels

1. Партньорите не се притесняват да говорят открито

Хубаво е да чуете от половинката си, че нещо не му/ѝ харесва. Не става дума за това, че той/ тя не обича да се включва в домакинската работа. Просто когато двама души са заедно, те трябва да говорят без притеснения по най-различни теми и да споделят с другия, независимо от това какво им е мнението.

Ако човек не може да сподели с човека до себе си какво му се е случило през деня или се притеснява как ще реагира той/тя, то той не е готов за по-сериозна връзка. За да бъдат отношенията здрави, между двамата не бива да има тайни.

2. Доверието – основен стълб във връзката

В основата на откритата комуникация е доверието между партньорите. То се изразява в това да дадеш свобода на половинката, за да прави това, което обича или да приемеш факта, че излиза на кафе със свои приятели.

Психолози обясняват пред „Everydayhealth“, че когато двама души са заедно от дълго време, но единият все още продължава да проверява другия по един или друг начин, то не може да се говори за здравословни отношения, основаващи се на взаимно доверие.

3. Насърчаване след неуспех

Много от нас имат цели, които следват, но по пътя срещат много трудности, които често ги демотивират. Според семейния терапевт Дженифър Хоуел, когато двамата партньори имат здрава връзка, при всеки неуспех, единият винаги ще намери с какво да насърчи и накара другия да продължи напред. А когато това не се случва, просто става дума за двама души, които си прекарват добре времето заедно, но гледат в различни посоки.

връзка

IStockphoto

4. Уважаване мнението на другия

Във всяка връзка има караници. Нормално е два съвсем различни характера да имат различни позиции по някои въпроси, но важното е как ще приемат това. Ако смятате, че имате сериозна връзка, помислете дали партньорът ви уважава вашето мнение. В случай, че вечно спорите и той/тя винаги иска да наложи това, което мисли, то отношенията ви не са от най-щастливите и подобна враждебна среда ще ви попречи да бъдете щастливи.

5. Всеки има лично пространство

Сигурно обожавате да прекарвате по-голяма част от свободното си време заедно – пътувате, ходите заедно на кино, карате ски или обожавате да ходите на събирания с приятели, но колко пъти правите нещо без половинката?

За да бъде една връзка здрава, всеки от вас трябва да разчита на лично пространство, в което прави онова, което му доставя удоволствие. Това означава да излезете на по питие с приятелка, да ходите на танци или просто да закъснеете след работа, без да се притеснявате как ще реагира другият. В случай, че в подобни ситуации получавате гневни обаждания или забележки, че не бива да го правите, то най-вероятно сте в токсична връзка, която е по-добре да прекъснете.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари