IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина, по които коронавирусът променя всекидневието ни

19 март 2020 14 30

Социалната изолация насърчи телемедицината

Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавируса за пандемия. От миналата седмица много хора се самоизолираха по домовете си, за да се предпазят и спомогнат за намаляване на новите случаи на разпространение на заболяването. За мнозина този вид дистанциране от обществото е нещо ново - не могат отидат на работа, да се видят с близките си, да излизат с приятели или пък да разходят децата си, да се забавляват в мола или посетят кино... COVID-19 промени драстично нашето ежедневие и колкото и да ни се иска, трябва да приемем препоръките на лекарите и си стоим отговорно вкъщи. 

Повишаване на стреса и по-голяма тревожност е основното, което се наблюдава при хората, които са под карантина или самоизолация. Ето няколко други промени, които се наблюдават в ежедневието ни заради коронавируса: 

телемедицина, коронавирус

Pixabay

1. Телемедицина вместо посещение при лекар

Неведнъж сме казвали, че каквито и съвети да получавате за здравето си, те не могат да заместят посещението при лекаря. Сега обаче положението е друго - от една страна неизвестното заболяване поражда хиляди въпроси у хората, но от друга - те не бива да излизат и посещават джипито си, ако нямат конкретни оплаквания. И тъй като интернет пространството е огромно и пълно с много информация, но не винаги е достоверна, много болници насърчиха развитието на телемедицината, за да помогнат на своите пациенти. 

Специалистите по здравни грижи обясниха, че децата не боледуват от коронавирус, но може да са преносители. От друга страна доста бременни от различни триместъри, както и такива, на които им предстои да раждат или имат насрочени конкретни процедури, се притесниха за здравето. За да намалят до минимум тревогите на своите клиенти, много лекари започнаха да консултират пациентите си по телефона или онлайн, като оставиха прегледите лице в лице само при спешни случаи. 

Телемедицината се осъществява чрез няколко канала - интернет, компютър, таблет или смартфон. За това спомагат и съвременни платформи, създадени в помощ на болниците. Благодарение на нея рискът за предаване на COVID-19 от човек на човек се свежда до минимум. Разбира се, на някои места тя е много слабо развита, но важното е, че много от личните лекари имат желание да помогнат на пациентите в условия на коронавирус и са готови за консултации по телефон, мейл и други. 

2. Работа от вкъщи 

Друга превантивна мярка, която властите взеха, за да ограничат разпространението на COVID-19, е да насърчат бизнеса да пусне някои свои служители да работят от домовете си. Разбира се, това е свързано с много затруднения, а и не е възможно при всеки. Все пак, един завод не може да накара  своите работници да правят лютеница от тях, но пък IT специалистите, например, нямат проблем да вършат ежедневните си задачи от хола. 

Колкото повече хора се самоизолират и работят от своя дом, толкова по-малка ще е скоростта на предаване на коронавирус. От друга страна, ако някои хора имат настинка, грип или кашлят, като все още не се знае от какво са болни, най-разумното е да не ходят на работа и излагат на риск своите колеги. 

По данни на EverydayHealth, един болен може да разпространи вируса на 2 до 4 души. В резултат на това в един момент здравната система се натоварва. 

работа от

Pixabay

3. Запасяване с лекарства

"Няма маски, спирт, дезинфектанти и витамин D". Този надпис може да видим на вратите на много аптеки, при това не само в столицата. Кой млад човек е носил предпазна маска до момента? А колко от вас са пили толкова често витамини? Паниката и страхът от непознатото заболяване, което е смъртоностно, кара много хора да се запасяват с медикаменти, доста от които дори не са ползвали до момента. 

Заради презапасяването с противогрипни препарати, на много места тръгнаха проверки и фармацевти ще бъдат наказвани, ако издават лекарства без рецепта. Но дори и да има наказания, с какво са виновни те, че гражданите искат да вземат всички витамини от аптеката, за да бъдат здрави? Отговорът се крие в нагласата на българина да се самолекува и връзката му с личния лекар, която понякога се губи или е нарушена заради фалшива информация. 

За хората, най-вече тези, които имат някакви заболявания и пият редовно хапчета, е важно да разполагат с тях по всяко време. Те трябва да разполагат с предпазни маски и дезинфектанти, но всякакви други покупки на имуностимулатори или витамини, които не са им предписани, са излишни. От решаващо значение е в аптеките да има лекарства за хората, които наистина имат нужда от тях. 

миене на

Pixabay

4. Изолиране от близки и приятели 

Коронавирусът засяга най-вече възрастни хора. За да предпазим нашите близки и приятели, е най-добре да се изолираме и не контактуваме  с тях известно време. Ако се нуждаят от храна, лекарства или друг вид помощ, може да ги посещаваме, но задължително трябва да спазваме предпазните мерки - да носим маска, да си мием често ръцете и ползваме дезинфектант. 

Така нареченото социално дистанциране е може би най-голямата промяна в ежедневието ни. Ако до момента сме били от хората, които обожават да ходфят на работа, да излизат в почивката с колеги или да купонясват с приятели, това в момента е невъзможно. Причината е, че струпването на много хора на едно място носи риск от разпространение на COVID-19. 

Aко работата не ви позволява да си стоите вкъщи, трябва да носите предпазни маски, които да сменяте на определн период от време. В случай, че ползвате метрото или градския транспорт, не се срамувайте - препоръката на лекарите е да стоите на поне метър от друг човек. Ето защо и в магазините в момента пускат не повече от 5 души наведнъж. 

5. Удар върху финансите 

Каквото и да си говорим, целият свят е застрашен от разпространението на коронавируса. Заради него много големи корпорации, а и малки фирми, намаляват обема си на работа, от друга страна, в някои магазини цените се променят, което е продиктувано от засиленото търсене на така наречените дефицитни стоки, както и продукти от първа необходимост. Това рефлектира върху икономиката и най-вече върху бюджета на всяко семейство. 

Ако сте засегнати по някакъв начин от коронавируса - един от вашето семейство работи по-малко или пък е съкратен, то е добре да си направите сметка с какви пари разполагате и да ги разпределите за най-належащите сметки. Сведете до минимум излишните покупки! Пазаруването оналайн, например, е препоръчително по време на пандемия, но разходите от врата до врата или до офис, са много по-големи. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари