IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазаруване по време на пандемия – какво да купите?

23 март 2020 12 30

Хората не бива да се презапасяват заради коронавируса

IStockphoto

Извънредното положение в страната и самоизолацията у дома заради коронавируса промениха до голяма степен нашето ежедневие. Докато преди можехме да отскочим до кварталното заведение, за да хапнем на обяд или влезем в магазина за един хляб, сега всяко излизане навън трябва да е добре предвидено. Много хора се презапасиха с продукти, за да не им се налага да посещават търговските обекти толкова често.

Спомняте ли си какво направихте, след като разбрахте, че е по-добре да не ходите на работа? Повечето инстинктивно хукнаха към аптеките, за да си вземат предпазни маски и някои лекарства, други изтичаха до магазина, за да купят ориз, леща, боб и други. Разбира се, всички помним отрупаните колички с брашно, тоалетна хартия и много други провизии, някои от които са напълно излишни.

Както властите предупредиха – храна има поне за 2 години напред и не бива да се презапасяваме, но как да обясниш това на българина? А и как да преценим какво точно да купим, като не знаем колко дълго ще продължи изолацията ни? Тук до голяма степен и паниката накара хората да купят повече.

пазаруване, magazin

Pixabay

Екипът на Tialoto.bg направи списък на нещата, от които най-много се нуждаете по време на коронавируса, за да бъдете здрави. Ето кои са те:

Питателна храна

Първо, за да сте по-организирани в магазина и да не забравите нещо, когато излизате, си направете списък. Сега се нуждаете от питателна храна, чрез която да си набавяте вещества като витамини, минерали, протеини, фибри и други. Ако искате да прекарате поне следващата 1 седмица у дома, добре е да си вземете пресни плодове и зеленчуци. Тях ще консумирате през първите дни, но е хубаво да си вземете и някоя консерва, ако не желаете да излизате.

Най-добре е да ползвате домашни компоти или туршии, които са богати на витамини и пробиотици, но ако не разполагате с такива, вземете си няколко от магазина.

Консервирани и пакетирани храни

И щом заговорихме за компоти, нека да разясним малко повече за консервираните храни. По-добре е да не се презапасявате все пак с тях. Вместо да взимате боб в кутия, си купете пакет, който да приготвите на момента. Полезните вещества в него са много повече, например магнезия, който подсилва имунната система и засилва метаболитната функция.

„По време на изолация трябва да помислите за вашето здраве и да подсилите организма си“, коментира нутрицистът Марта Уолдър. Според нея, наред с боба, може да си купите ориз, леща, но не бива да прекалявате с макаронените изделия и други въглехидратни храни.

пазаруване Pixabay

Pixabay

Храни, богати на протеини

Наблегнете на храни, които съдържат повече протеини. Те се грижат за намаляване на мускулната болка, помагат на тялото да се справи по-лесно с умората и зареждат с енергия. Купете си месо, яйца, грах, леща, прясно мляко, а от зеленчуците са за предпочитане броколи и авокадо.

месо, пазаруване

Pixabay

Замразени храни

Заедно с някои консерви, ако имате фризер и част от него е свободна, може да прибавите към списъка някои замразени храни. Така например ще имате някой микс от зеленчуци, които да приготвите с месото, когато пресните ви свършат.

Как да избегнете микробите, пазарувайки в магазина?

Въпреки че са замразени, в тези зеленчуци има почти толкова полезни вещества, колкото и в пресните. От друга страна, може да помислите за замразено месо – телешко, пилешко или патешко, но то не бива да е преработено.

Храни при боледуване

Пилешкият бульон и зеленчуковата супа – било то с пиле или и други неща, е много важна храна по време на сезона на вирусите. Ето защо трябва да помислите за тарелка с пилешко, целина, моркови, магданоз и лук, които ще ви трябват. По-добре е сами да си приготвите бульон, а не да ползвате готовите кубчета, които са пълни с консерванти.

Цитруси като лимон и портокал, също трябва да присъстват в кошницата ви. Ако нямате мед, си вземете едно малко бурканче. Може да прибавите и малък корен от джинджифил, който понижава възпалението в тялото и предпазва от инфекции.

зеленчуци Pixabay

Pixabay

Свежи храни

Каквото и да купувате, търсете по-пресни продукти. Заради пандемията много от стоките в магазините могат да залежат. Четете внимателно етикетите. Не разчитайте само на замразено месо, а ако имате възможност, потърсете по-свежо, което да сготвите на момента.

По-голямо разнообразие на плодове и зеленчуци ще ви подсигури достатъчно витамини, антиоксиданти, фибри и протеини, които са важни за работата на имунната и храносмилателната система.

пазаруване Pixabay

Pixabay

Без снаксове, чипсове и сладкиши

Колкото повече стоите у дома, толкова по-малко се движите. Ето защо, в такъв момент не бива да разполагате с вредни храни, от които лесно се пълнее. Купете 1-2 шоколада или пакетче сладки, които да разделите с близките си, но не прекалявайте със запасите на сладки, солени и пържени храни.


И накрая – бъдете отговорни вкъщи и пазарувайте с мярка! Помислете за вашите съседи и най-вече възрастните хора, които също се нуждаят от тоалетна хартия, леща и боб. Носете предпазна маска в търговския обект, по възможност и ръкавици. След като излезете навън, ползвайте дезинфектант и си измийте хубаво ръцете!

Ако имате възможност, поръчвайте храната си онлайн.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари