IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омега-6 – с кои храни да си я набавите?

5 февруари 2020 17 30

Полезната мазнина има антиоксидантно действие

Pixabay

Полезните мазнини са основна част от балансираното хранене, което се стараят да имат мнозина. Като говорим за тях, винаги се сещаме за авокадото, което съдържа омега-3 мастни киселини, но има и други от които тялото се нуждае. Например омега-6 – полиненаситена мазнина, която се съдържа в много продукти, които се намират в хладилника ни. Но колко често ги консумираме?

От колко омега-6 се нуждае тялото?

Линолова, арахидонова и гама-линолова киселина. Всички те са омега-6 мазнини, които се съдържат в различни ядки, семена и по-мазни риби.

Организмът има нужда от есенциални мастни киселини, за да функционира нормално. Но той не може да ги произвежда сам, затова трябва да си ги набавя чрез храни.

Според американската Академия по хранене и диетика, жените и мъжете между 19 и 50-годишна възраст трябва да приемат между 12 и 17 грама омега-6 мастни киселини на ден.

6 противовъзпалителни храни, които да ядете през зимата

Кои храни съдържат най-много омега-6?

орехи, ядки

Pixabay

Орехи

Едни от най-полезните ядки, които може да консумирате през този сезон. В тях има фибри и минерали като магнезий, фосфор, манган и мед.

Според информация на „HealthLine“ в 28 грама орехи има около 10,800 мг линолова киселина.

слънчогледови семки

Pixabay

Слънчогледови семки

Те са с богато съдържание на витамини и минерали. Най-голямо е количеството на селена и витамин Е. В тях има антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, възпаление и хронични болести.

В 100 г слънчогледови семки има близо 37,400 мг линолова киселина.

Фъстъчено масло

Продуктът, получен от фъстъци, е богат на омега-6. Той съдържа доста ниацин, магнезий и витамин Е. Може да се маже на филия, да се използва за десерти и овкусяване на различни ястия.

Линоловата киселина в 100 грама фъстъчено масло е около 12,300 мг.

авокадо, масло

Pixabay

Масло от авокадо

Авокадото е изключително богато на омега-3 и 6, поради което има силни антиоксидантни свойства. Маслото от плода подобрява здравето на сърцето като намалява лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Сподели своята валентинка!

Освен това маслото запазва полезните си свойства при термична обработка, което е причината да се използва за пържене.

В 100 г масло от авокадо има около 12,530 мг линолова киселина.

Яйца

Те не са само богати на протеини, от които организмът се нуждае. Яйцата се използват в повечето хранителни режими, защото съдържат още селен и рибофлавин.

В 100 грама сготвени яйца има около 1,188 мг линолова киселина.

бадеми, almonds

Pixabay

Бадеми

След орехите, на второ място по важност заради съдържанието на омега-6, са бадемите. Те са и чудесен източник на протеини, фибри и магнезий.

Бадемите трябва да се ядат сурови и обелени, след като са киснали няколко часа във вода, за да извлечете максимално от хранителните им вещества.

Линоловата киселина в 100 грама от ядките е около 12,300 мг.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари