IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранене навън по време на пандемия – за какво да внимавате?

24 март 2020 12 30

Приборите не бива да докосват масата в трапезарията

Pixabay

Докато мнозина си стоят вкъщи, за да се предпазят от коронавируса, други продължават да ходят на работа. Освен че трябва да носят предпазни маски в продължение на 8 часа, те по някакъв начин трябва да помислят и за прехраната си. Независимо дали си носят нещо в кутия или го купят на място, те трябва да спазват добра лична хигиена, за да се предпазят от микроби.

Макар че повечето заведения в градовете са затворени или изпълняват само поръчки до домовете, на много работни места столовете продължават да работят, за да изхранват служителите. Но безопасно ли е да се храним на бюрото или извън офиса по време на пандемия?

Ето 4 начина, по които да избягвате микробите, докато ядете навън:

храна в

Pixabay

1. Приборите не бива да докосват масата

За да избегнете хващането на микроби, приборите не трябва да докосват бюрото или масата в столовата, на която ще се храните. Също така, ако си носите храна от вкъщи или ядете в стола, по-добре си носете вилица и лъжица от своите, защото общите (дори и тези за еднократна употреба), може да са замърсени.

Според изследване на микробиолога Чарлз Герба, публикувано във „Food Protection Trends“, близо 70 % от плотовете и масите в столове и ресторанти, съдържат вредни бактерии. Също така, 90% от бърсалките, използвани за почистването им са заразени с бактериите колиформи, докато 54% съдържат ешерихия коли. Това до голяма степен се дължи на неправилното почистване или използването на неподходящи препарати за дезинфекция.

Специалистът е категоричен, че не бива да използваме правилото за петте секунди, защото дори ако вилицата се доближи до мръсната повърхност за една, човек лесно може да се зарази.

За да намалите риска от инфекция, бъдете по-предпазливи по време на пандемията и винаги ползвайте чисти прибори.

миене на

Pixabay

2. Измийте ръцете си след боравене с пари или преглед на менюто

Тези дни се изговори много за личната хигиена. Всеки знае, че е по-добре да се плаща с карта, но ако все пак се налага да ползва пари, трябва да измие ръцете преди да започне да се храни. Това до голяма степен важи и за менюто, което е по-добре да не пипате с пръсти, защото не се знае кой го е направил преди вас.

По данни на изследване от 2015 г., публикувано в „Journal of Food“, менютата на столови и ресторанти са пълни с ешерихия коли. Въпреки по-стриктните мерки, които персоналът спазва през последните дни, не подценявайте този факт.

Измиването на ръцете преди и след хранене е най-добрата защита от микроби. Винаги използвайте сапун и търкайте хубаво по 20 секунди.

обяд на

Pixabay

3. Избягвайте добавяне на сосове и подправки

Ако си носите храна от вкъщи, но сте забравили да добавите сол, по-добре не хващайте солницата с ръце. Повърхността й може да е замърсена. Същото важи и за овкусяването в столовата, която ползвате на работа. Тубичките с кетчуп, горчица, както и опаковката с шарена сол, са пипани от много други преди вас и по тях може да има болестотворни организми. Така например, по данни на Американската академия по хранене и диетика, по тях има фекални бактерии, които най-малкото може да ви причинят болки в корема и разстройство.

Ако обичате да слагате подправки, е добре да си носите от пакетчетата за еднократна употреба. В случай, че продават такива в закусвалнята на работното ви място, може да минете повърхността им с мокра кърпа и измиете ръцете си хубаво след като сте ги докоснали.

lunch box,

Pixabay

4. Почистете около вас

Дори и да седнете да ядете на бюрото си, почистете го добре предварително. Ако пък сте в стола, не разчитайте на това, че персоналът ще е почистил старателно преди вас. Хубаво е да носите постоянно със себе си пакетче с антибактериални кърпички (добре е да са с 60-70% алкохол), с които да минете масата, а и облегалките на стола, на който ще седите.

Разполагате ли с по-голямо количество дезинфектант, сложете малко на суха кърпичка и забършете мястото, на което искате да се храните, за да сте сигурни, че то ще е достатъчно чисто.

Избягвайте да държите табли, които са потенциален източник на патогени, а носете чиниите си една по една до масата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари