IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неща, които да следвате, за да сте по-здрави

3 март 2020 15 00

Направете съня си приоритет

Istockphoto

В сезона на грипа, много хора взимат мерки, за да се предпазят от вирусите. Макар че носят специални маски на обществени места и си мият често ръцете, голяма част от тях подценяват начина си на хранене и не спят достатъчно, което също рефлектира върху имунната им система. В комбинация със стреса на работното място и липсата на движение, тялото лесно може да се разболее.

За да бъде човек здрав през зимата, трябва да се храни добре, да спи достатъчно и да спортува. Това коментира пред „Woman`sDay“ д-р Маркъс Смит. Според него, тези три фактора са изключително важни и за работата на сърцето.

Ето 6 неща, които да следвате, ако искате да бъдете в добро здраве и да имате силна имунна система:

вода, чаша

Pixabay

1. Пийте много вода

Нещо, което мнозина пропускат, забързани в своето ежедневие. За да пиете достатъчно течности, винаги дръжте пълна бутилка с вода край вас.

„Хидратацията помага на сърцето да работи по-лесно“, коментира кардиологът Адам Сплевър. По думите му, всеки от нас може да разбере дали пие достатъчно вода, когато погледне урината си. Ако тя е по-тъмна, то той има нужда от по-голямо количество вода, за да бъде организмът му достатъчно хидратиран.

Ако не пиете достатъчно вода, то рискът да имате учестен сърдечен ритъм и високо кръвно налягане, е голям.

медитация Pixabay

Pixabay

2. Отделете време за релакс и медитация

Стресът се отразява не само на психиката, но и на физиката ни, посочва д-р Смит и изтъква, че заради него човек може да има сърдечни проблеми, необичайно сърцебиене, високо кръвно и други. Медитацията и други начини за релаксация помагат на тялото да се освободи от напрежението.

Има много видеа с техники на медитация, които може да откриете в интернет. Съществуват и най-различни плейлисти с релаксираща музика, чрез която по-лесно може да се отпуснете.

сън Pixabay

Pixabay

3. Сънят – приоритет номер 1

Ако се храните по-здравословно, отделяте време, за да спортувате, но не се наспивате, може по-лесно да се разболеете в този сезон. Безсънието или честото будене през нощта, се свързва с повишен риск от покачване на кръвното и коронарна болест на сърцето, пише „Cardiology Reviews journal“. За да нямате тези проблеми и имунната ви система да работи добре, трябва да спите по 7-8 часа на нощ.

Следобедният сън през почивните дни също е полезен и спомага за регенерацията на клетките.

разходка, двойка

Pixabay

4. Правете кратки разходки

Когато сте изморени или имате някакъв ангажимент, който не ви позволява да тренирате, не пренебрегвайте движението. Направете си кратка разходка – приберете се пеша или пък изкачете стълбите до вас, вместо да ползвате асансьор.

„Движението или тренирането на открито подобрява настроението, понижава кръвното налягане и подобрява притока на кислород към клетките“, обяснява д-р Сплевър. Той е на мнение, че една разходка навън, при която темпото на вървене е средно, е също толкова ефективна, колкото и тичането в парка.

Храни, с които да победим грипа

5. Яжте повече плодове и зеленчуци

През зимата тялото има нужда от повече микроелементи, за да може имунната му система да работи оптимално и човек да бъде здрав. Проучване на Американското общество на нутрицистите, обявено през 2019-а, показва, че много от случаите на сърдечна смъртност са свързани с това, че при хората е имало понижен прием на плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, минерали, фибри и други ценни вещества.

Според специалистите по хранене и диети, за да не се разболявате и да имате здраво сърце през зимата, трябва да приемате около 2 000 калории на ден, голяма част от които да идват от пресни или приготвени на пара зеленчуци, както и плодове като ябълка, банан, авокадо, портокал и други.

плодове и

Pixabay

6. Изпробвайте нещо ново

Скуката през зимата, когато времето не става кой знае колко за излети и разходки, е идеално за започване на нещо ново. Ако нямате хоби, потърсете занимание, с което да си запълвате свободното време. Така ще помогнете на тялото да произвежда повече хормони на щастието, с което шансът да се разболеете е по-малък.

Дали ще плетете, ще шиете гоблени, ще редите пъзели, ще започнете да ходите на йога или ще се катерите на стена в зала, вашето съзнание ще се промени. Освен по-мотивирани, вие ще научите нови неща и ще мислите по-положително.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари