IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, с които да победим грипа

26 февруари 2020 12 35

Залагайте на повече витамини

Снимка: iStock

Грипните епидемии са много често срещани през зимните месеци. Почти всяка година учениците излизат в извънредни ваканции, за да предпазят своето и здравето на околните. Лекари препоръчват, ако се разболеете, да стоите вкъщи, за да не заразите колегите и приятелите си.

В момента в света вирее страшния коронавирус, който се удържа все по-трудно. Според здравните власти обаче, обикновеният грип е много по-опасен за хората и всеки един от нас трябва да пази добра лична хигиена, за да предпази себе си от заболяванията.

грип -

Снимка: iStock

Засега на територията на България не е открит случай на коронавирус, но лекари предупреждават, че най-вероятно ни очаква втора грипна вълна заради рязката промяна на температурите и лесното разпространение на бактерии. В следствие на това, те предупреждават хората да взимат превантивни мерки, за да се запазят здрави по-дълго време.

Все пак, ако се разболеете от грип, хубаво е да си останете вкъщи, за да удържите заразата. В това време трябва да заложите и на храни, които ще снабдят тялото ви с нужните хранителни вещества, които ще ви помогнат да победите вируса.

Според д-р Фред Пескаторе, още при първите симптоми на настинка и грип, трябва да се фокусирате върху храни, които ще подсилят имунната ви система. „Това са такива, съдържащи витамин C, цинк, магнезий и калций“. Той добавя, че те не са магически пръчки, които ще ви предпазят от вируса, но много по-бързо ще ви измъкнат от него.

Експертите споделят, че препоръчителната доза витамин C за възрастен е около 75 мг за жените и 90 мг за мъжете. Разбира се, той може да се набавя и чрез различни храни, които трябва да вкарате в менюто си.

фреш от

Снимка: Pixabay

Един от най-добрите източници на витамин C са чушките – червени, зелени или бели. Те съдържат около 190% от дневната ви доза. След тях се нареждат портокалите, които ви снабдяват с около 130% от важния витамин. Не забравяйте и за броколите, кивито и ягодите.

Другата важна хранителна съставка е цинк. За жените е препоръчително да приемат около 8 мг на ден, а за мъжете – 11. Този минерал се съдържа във всички телесни тъкани. Той е необходим за нормалния растеж и развитие на организма, за мисловната дейност, както и за правилното функциониране на имунната система.

Д-р Угринова: Грипът не се лекува с антибиотици

Лекари съветват да похапвате храни, които са богати на цинк, особено когато сте болни. Това включва стриди, морски дарове, яйца, говеждо месо, варива (боб, леща, нахут) и ядки (кашу, фъстъци, бадеми и лешници).

ядки -

Снимка: Pexels

Въпреки че все още не е доказано напълно, някои изследвания показват, че липсата на магнезий също може да отслаби имунната система. Затова лекарите препоръчват да снабдявате тялото си с храни, които са богати на този минерал. Дневният прием за жените се равнява на около 310 мг, а за мъжете – 420 мг.

Ако страдате от недостиг на магнезий, трябва да заложите на храни като спанак, зеле, риба и авокадо. Не забравяйте да включите в менюто си и пълнозърнестите храни – киноа, булгур, пшеница, ечемик и овес.

грип -

Снимка: iStock

Освен че трябва да се храните правилно, течностите, които приемате също са от изключително важно значение при борбата с грипа. Настинката може да ви дехидратира и затова е нужно да пиете достатъчно вода през целия ден.

„Хидратацията също е много важна, за да може тялото ви да се възстанови по-бързо. Течности като бульони и напитки без кофеин са най-добрата ви опция“, казва д-р Пескаторе пред „Insider“.

Той съветва да забравите за газираните напитки, тъй като захарта пречи на имунната система да се справи с грипа. Кафето, алкохолът и плодовите сокове също могат да ви дехидратират. Затова е добре да стоите далеч от тях.

4 начина да се предпазите от грип в офиса

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари