IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антибактериален гел – ефикасен ли е срещу вируси?

6 февруари 2020 08 30

Трябва ли да се запасите с такъв продукт

Снимка: iStock

В момента се намираме в сезона на настинките и вирусите. Грипни ваканции бяха обявени в почти цялата страна, а много от хората се оплакват от умора, болки в ставите и гърлото. Това са типични симптоми на грип, който лесно може да се предава от човек на човек.

И за да станат нещата още по-сериозни, в момента светът се бори с коронавирусът, който тръгна от Китай в края на декември и досега е покосил над 26 хиляди души в 28 страни. Загиналите вече са 500.

Това накара Световната здравна организация да обяви коронавируса като глобална здравна опасност и да приложи строги мерки за овладяването му. Китай успяха да изградят две болници за 10 дни, с което си спечелиха и уважението на целия свят.

грип -

Снимка: iStock

Въпреки че коронавирусът е централна тема, според „InStyle“, той не е чак толкова опасен, колкото обикновения грип, който в момента върлува в САЩ. Само за няколко месеца близо 19 млн. души са се заразили, а 10 хиляди са починали.

В такива моменти лекари и експерти съветват да повишим хигиената си, както и да носим предпазни маски, ако кихаме или кашляме. По този начин ще спрем разпространението на заразата и ще предпазим околните. Миенето на ръцете трябва да е доста често, дори и да не смятате, че те са мръсни.

Препоръчва се използването на антибактериални гелове. Но дали те помагат и могат ли да ни предпазят от вируси?

На много от етикетите на подобни продукти пише, че убиват 99,9% от бактериите. Това обаче се счете като фалшива реклама от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. Оттам помолиха водещ производител на антибактериални гелове да премахне от описанието си, че може да победи еболата, грипа или бактерията етицилин – резистентен стафилокок.

От агенцията отбелязаха, че компанията класифицира продукта си като лекарство, тъй като твърди, че той побеждава болести. Но антибактериалните гелове не влизат в това определение, тъй като тяхното действие все още не е доказано.

Експертите все пак препоръчват да се използва гел, който е на алкохолна основа. Повечето от тези продукти са точно такива.

Как точно действат антибактериалните гелове?

„Продуктите, които са на алкохолна основа, разграждат малките микроорганизми по ръцете ви и ги правят неинфекциозни“, казва д-р Андрес Ромеро – специалист по инфекциозни заболявания.

гел iStock

Снимка: iStock

Алкохолът разгражда мазнините, които са основния компонент в мембраната на микроорганизмите. Иначе казано, тази мембрана защитава вируса като гарантира, че той ще остане достатъчно дълго, за да ви разболее. Когато използвате антибактериалните гелове, успявате по-бързо да убиете бактериите.

Колко ефективни са антибактериалните гелове?

Според д-р Ромеро, който говори пред „InStyle“, продуктите със съдържание на алкохол между 60 и 95% са най-ефикасни. Но той напомня, че ефектът им трае само две минути. Това означава, че докато изчакате да изсъхне, най-вероятно вече имате нови микроби по ръцете си.

Лекар: Чувствате ли се зле – останете си вкъщи

Освен това, антибактериалните гелове не са „убийци“ на всички бактерии и вируси. Според д-р Кристина Воевода, бактериите успяват да направят спори като клостридиум дифициле, която причинява диария и колит, успява да победи тези продукти. Също така, те не могат да отстранят норовирусите, които причиняват стомашни болки.

гел iStock

Снимка: iStock

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да миете ръцете си всеки път, когато сте били в контакт с болен. Също така е хубаво да дезинфектирате повърхностите, които са били изложени на норовирусите с вода и белина.

„Антибактериалните гелове не работят, когато ръцете ви са изключително мръсни. Например, ако носите замърсена храна или пък сте работили с пестициди. По-добре използвайте сапун и след това преминете към гела“, казва д-р Воевода пред „InStyle“.

Как да използваме антибактериалните гелове?

Д-р Кристина съветва да използвате подобни продукти само в крайни случаи. По-добре се насочете към сапуна и водата.

„Трябва да си миете ръцете преди, по време и след приготвянето на храна, преди ядене, след като сте се грижили за болен, след като сте използвали тоалетната или сте се погрижили за човек, който я е използвал, след като сте си издухали носа, кашляте или кихате, след като сте пипали животни и боклука“.

Прясна храна срещу грипа. Как по-бързо да се излекуваме?

Ако все пак нямате достъп до вода и сапун, трябва веднага да използвате антибактериалния гел в подобни ситуации. Сложете малко от продукта на дланта си и разнесете добре по цялата площ на ръцете, между пръстите и по дланите си. Повтаряйте тези движения докато течността се изпари.

гел iStock

Снимка: iStock

Д-р Воевода напомня да прочетете етикета и да обърнете внимание на количеството, което компанията препоръчва да използвате. Всеки продукт е различен. Въпреки че ефектите на антибактериалните гелове не са доказани, експерти съветват да имате един в чантата си за всеки случай. Хубаво е, когато сте на път да го използвате и веднага щом пристигнете на място с вода и сапун, да измиете ръцете си наново.

В сезона на грипа: Масло от евкалипт

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари