IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс с бившия – неочевидна причина „За“

29 януари 2022 21 00

Сексът след раздяла не е само негативен, както мнозина мислят

Снимка: Istock

Този модел на поведение се повтаря от мнозина – въпреки факта, че сте се разделили, вие все още изпитвате взаимно привличане и в един момент се оказвате в едно легло. И ако раздялата се случи по основателни причини, тогава се появява неприятно усещане, че току-що е направена ужасна грешка.

Но интимните отношения с бившия може да не са толкова разрушителни. Най-малкото не е задължително те да пречат на окончателната раздяла. Този факт се потвърждава от скорошни проучвания, резултатите от които са публикувани в списание Archives of Sexual Behavior. Това важи и за онези, на които все още им липсва до известна степен старата връзка и изпитват копнеж по партньора, когото са напуснали.

Изследователи от университета Уейн в Мичиган проведоха два експеримента, като си поставиха задачата да разберат последствията от секса след раздяла.

В първото проучване те анализираха отговорите на 113 души, които току-що са преживели раздяла с партньорите си. Тези хора били помолени да попълнят онлайн въпросници, в които имало въпроси дали са имали физически контакт с бившия, какво са преживели след това и колко силно се чувстват емоционално свързани с партньора от вече изстиналата връзка.

Във второто проучване участниците били помолени да докладват за реални или опити за сексуални контакти с бившите си партньори. Те също били попитани дали се чувстват емоционално привързани към тях два месеца след раздялата.

След анализ на резултатите изследователите стигнаха до заключението, че сексът след раздяла не пречи на емоционалното „възстановяване“ на завършената връзка. Те също така откриха, че тези, които са липсвали на бившите си партньори, тоест все още изпитват някакви чувства към тях, повече от други искат да продължат сексуалните отношения. Но вместо да изострят страданието и копнежа им по първото, сексът след раздяла, напротив, им позволил да се чувстват по-щастливи в ежедневието, повишавайки техния тонус и цялостно настроение.

„Това проучване предполага, че социалното стигматизиране на опитите за секс с бивш не е оправдано“, казва авторката Стефани Спилман от университета Уейн.

Фактът, че сексуалният контакт с бивши партньори най-често се осъжда от онези, които имат затруднения да продължат напред, подсказва, че може би трябва да бъдем по-критични към мотивацията на направилите го.

Психологът Мадлен Мейсън Рантри добавя, че сексът след раздяла може дори да бъде полезен като последна стъпка, за да помогне за прекратяване на връзката. Според нея обаче всичко зависи от мотивацията на партньорите – „Опитват ли се с това да върнат отношенията си? Или е част от процеса на сбогуване? В първия случай е по-добре да се въздържате от подобни опити и да се съсредоточите върху изграждането на нова хармонична връзка с друг човек.“

Разбира се, когато продължите сексуалната връзка след раздяла, съществува риск от неприятни чувства и емоции, като гняв, тъга или разочарование, казва коучът по връзки Джеймс Прайс. Той съветва да се избягва това, ако раздялата не е минала гладко и все още има нерешени проблеми между партньорите.

„В този случай най-добрият начин да продължите напред е да оставите миналото в миналото“, казва той. „Не можете да се съсредоточите върху срещата с някой друг, защото все още сте свързани с бившия. И двамата имате нужда от време, за да обработите случилото се, а сексът след раздяла няма да ви позволи да направите това.“

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари