IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сандали – кой модел ще е актуален това лято?

12 юни 2022 12 00

Те ще ни отведат в Рим

IStockphoto

IStockphoto

Сандали – онова, което трябва да извадите от шкафа незабавно. Макар навън да вали от време на време, е толкова топло, че не бива да отлагате носенето им. В комбинация с дънкова пола и любимата тениска, те ще бъдат част от вашия ежедневен аутфит.

Така наречените гладиаторски сандали бяха на мода през 2010-а. А през пролет/лято 2021 се върнаха на модните подиуми. Но ето че сега отново ще търсим. Макар техните връзки да ви се струват доста ретро, ще са онова, което ще промени визията ви през горещите месеци.

Ако все още не се сещате за актуалния модел сандали, може да си пуснете някой филм за гладиаторите. Той ще ви пренесе в Рим, където много от тях са носели кафяви или черни кожени сандали. Те се отличават по това, че са с тънка подметка, а нагоре имат връзки или нещо като кожа с големи квадратни дупки, достигаща чак коляното. При други пък в долната част на крака са изрязани, а нагоре все едно са като ботуш, за да предпазват при удари.

Днес има много разновидности на военните римски сандали. Едни от най-известните са тези на марката Valentino. Те са ултраплоски и в лек пънк стил – със златни шипове.

Така наречените Rockstud отиват на бяла тениска, черни бермуди с висока талия, миничанта с верига и обемни златни бижута.

Гладиаторски сандали – какъв модел да изберете?

Ниски

Ако искате да бъдете в крак с модата, може да си купите един чифт сандали с връзки, приличащи на тези на гладиаторите. Преди да тръгнете по магазините, знайте, че един модел, който носехме преди близо 15 години, пак ще бъде по рафтовете. Става дума за този с тънки каишки, през пръстите, с множество мъниста и други елементи. Той също е с връзки – в среден или по-дълъг размер.

С висок ток

Докато горепосоченият модел е нещо сходно на джапанка с повече финтифлюшки, за тези, които търсят нещо по-елегантно, има на висок ток. При това по друг тренд – със затъпен връх. Тези сандали също са кожени, с тънки каишки, в черен, бял или по-пъстър цвят.

На платформа

Това предложение е за онези, които търсят удобството. Обикновено платформите са по-високи, шарени или изчистени, като вървят с халки или нашивки, на които са закачени многоцветни връзки за обувки.

Готик

Друга тенденция, която идва от затворените обувки за пролет 2022. Този модел сандали са черни, от естествена кожа, с по-дебели каишки, които могат да се простират малко над кокалчето или чак до коляното.

За разлика от ултратънките сандали с връзки, тези са много по-удобни и някои имат вградени ортопедични стелки.

Древногръцки

Тези сандали са с по-дебела подметка, приличаща на тази на налъмите от дърво. Само че са кожени и може да се каже, че са направени в древногръцки стил.

Към удобната подметка със стабилен малък ток са прикрепени по-дребни кожени връзки, преплетени една с друга от двете страни.

За какво да внимавате, избирайки гладиаторски сандали?

Не залагайте толкова на тенденцията. Каквото и да изберете, търсете на първо място комфорта. Прекалено ниските и равни подметки ще натоварят вашите крака повече. Ето защо, за предпочитане е да изберете модел с лек ток или ортопедичен, ако имате проблеми като кокалчета и други.

сандали с

iStock

Преди да купите, обърнете внимание на твърдостта на подметката. Тя трябва да е гъвкава и не много мека. Това ви гарантира, че ходенето с тях ще е по-приятно.

Не на последно място, материалът, от който сандалите са изработени, не бива да се подценява. Има някои изкуствени кожи и платове, които ще наранят лесно деликатната кожа на вашите стъпала. И може да ви оставят рани, които трябва да лекувате с дни. Ето защо, когато мерите сандалите, вържете и връзките около краката, за да ги усетите по-добре и прецените дали ще са ви удобни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари